Živeo je ispod mosta, a danas je broj jedan na muzičkim listama VIDEO

Dag Sigers 2013. godine živeo je pod mostom kad ga je televizijska ekipa snimila kako svira svoju pesmu, pa mu sredila snimanje albuma. Danas je senzacija na top listama.

Život

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 01.10.2018.

13:25

Živeo je ispod mosta, a danas je broj jedan na muzičkim listama VIDEO
Foto: Gettyimages

Pre pet godina Dag je svirao i preživljavao na ulicama Nešvila, kad ga je televizijska ekipa iz Švedske snimila kako svira svoju pesmu "Going Down To The River". Dogovorili su mu odmah snimanje pesme u starom studiju Džonija Keša, a ostalo je, kako se kaže, istorija.

Dag Sigers (66) danas je jedna od najvećih skandinavskih zvezda i redovno ime na vrhu muzičkih top lista.

"Bilo je to kosmičko iskustvo", rekao je za Njujork Post Sigers koji danas živi na relaciji Nešvil - Stokholm.

"Moj život je bio prepun divljih promena i scenarija", istakao je muzičar.

Sigers je rođen 1952. u Rokavej Biču u Misuriju. Njegova majka Marilin bila je pevačica i odgajala njega i brata radeći povremene poslove. Njegov otac Džon napustio je porodicu kad je Dag imao osam godina.

"Međutim, ostavio je sve ploče Henka Vilijamsa", kaže Sigers, koji je naučio da svira gitaru samo zahvaljujući očevim pločama. Sedamdesete i osamdesete proveo je pokušavajući da uspe kao muzičar na Menhetnu i u Ostinu (Teksas), gde je svirao s bendovima, ali i pevao sopstvene pesme na ulicama. Zatim se preselio u Itaku (Njujork) kako bi osnovao porodicu i bavio se obradom drveta, ali nije bio miran. S alkoholom i drogama imao je problema još od srednje škole.

Nakon što je šest meseci proveo u zatvoru zbog četvrte vožnje pod uticajem alkohola, Sigers, koji se tada približavao pedesetoj, rekao je deci tinejdžerima da ide u Nešvil da ostvari svoj muzički san, što je odluka koju i danas žali.

"Krek mi je oduzeo muziku"

Iako je Nešvil više odgovarao njegovom stilu i pesmama koje je pisao, tamo je imao ogromnu konkurenciju. Upao je u još veće probleme s alkoholom i drogama, te je na kraju izgubio i dom.

"Krek mi je oduzeo muziku", kaže on i dodaje: "Prodavao sam instrumente da kupim još droge."

Nakon više decenija u Nešvilu, 2013. godine Sigers je u jednom posebno lošem trenutku počeo da se moli.

"Mogao sam da osetim Boga kako govori da će se pobrinuti za mene", prisetio se on. Tad je, kako kaže, odbacio vodku i odlučio da ostane "čist". U to vreme upoznao je švedsku pevačicu Džil Džonson, koja je u Nešvilu snimala dokumentarac o uličnim muzičarima. Međutim, Sigers, koji je tad živeo ispod mosta, nije ni najmanje očekivao da će ga snimanje te pesme proslaviti. Sa Džil, koja je velika zvezda u Švedskoj, sarađuje i danas.

"Nisam mogao da verujem kad sam čuo da je moja pesma broj jedan na švedskom iTunesu", kaže on.

Ubrzo nakon debi emisije dobio je ugovor i evropsku turneju, a pomirio se i sa decom. Danas radi na novom albumu, ali povremeno još uvek zasvira na ulici. Nedavno je kupio kuću blizu Nešvila, ali kaže da će uvek da se oseća kao beskućnik.

"Uživam u slobodi", kaže, priznavši da i dalje povremeno kopa po smeću tražeći nameštaj i slične upotrebljive stvari.

"Pretpostavljam da nisam poput većine ljudi", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: