Najnovije vesti
Kultura Vesti
"Triptih" Zao Vu-Kija prodat za 65 miliona dolara

"Triptih" Zao Vu-Kija prodat za 65 miliona dolara

Deset metara dug "Triptih" Zao Vu-Kija, jednog od najistaknutijih kineskih slikara 20 veka, prodat je za 65 miliona dolara na aukciji u nedelju, objavio je ogranak čuvene aukcijske kuće "Sodebi" u Hong Kongu.

Zao Wou-Ki’s Juin slika foto Tanjug AP (1) Foto: Tanjug/AP
Zao Wou-Ki’s Juin slika foto Tanjug AP (1)

"Triptih" je najveći Zaov rad i dosegao je najveću aukcijsku cenu među svim delima pokojnog kinesko-francuskog umetnika, premašujući prošlogodišnjih 26 miliona dolara koliko je plaćena njegovo platno "29.01.64" na aukciji kod "Kristija".

Triptih, Zao Vu-Ki’
Foto: Tanjug/AP
Triptih, Zao Vu-Ki’

Slika predstavlja period Zaove karijere koja označava "savršen primer kako je spojio istočnu i zapadnu tehniku i filozofiju u sliku", rekao je Vinsi Čang, šef odeljenja savremene azijske umetnosti u Sodebiju.

Rođen u Kini 1920. godine, Zao se preselio u Pariz 1948. godine. Bio je pod uticajem zapadnjačkog modernizma i krenuo je ka apstrakciji da bi se opet vratio kineskim tehnikama kičice i mastila. Umro je 2013. godine.

Hongkongske aukcijske kuće su u poslednjih nekoliko godina zabeležile enormne ponude među azijskim kupcima, a prodaja dijamanata, slika i drevnih keramika ruše svetske rekorde.