Bum u najavi: Fabrika u Srbiji uključena u razvoj autonomnih vozila

Filipinska kompanija IMI, koja je u subotu otvorila fabriku u Nišu, bavi se i razvojem tehnologije za autonomno upravljanje vozilima.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2018.

14:56

Bum u najavi: Fabrika u Srbiji uključena u razvoj autonomnih vozila
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikoliæ

Generalni direktor Artur Tan očekuje da će i niški pogoni biti uključeni u taj program.

"Značajna promena se trenutno dešava u automobilskoj industriji, na dva polja. Prvo se odnosi na razvoj električniih vozila, a drugo na razvoj autonomnog upravljanja vozilima (bez vozača)", rekao je Tan za Tanjug.

Kaže da je IMI uključen u oba segmenta i da će važan deo proizvodnje te kompanije u Evropi ali, kako očekuje, i fabrike u Nišu biti uključen u taj razvoj.

U fabrici, koja je izgrađena na 14. 000 metara kvadratnih, biće zaposleno oko 1. 250 radnika do 2027. godine, među kojima će biti 500 inženjera.

Investicija u Niškoj Banji je vredna više od 33 miliona evra i u fabrici će se proizvoditi elektronske komponente za automobilsku i industriju informacionih tehnologija u Evropi i zemljama gde IMI imaju svoje proizvodne pogone i poslovne partnere.

"Tražili smo mesto za novu fabriku i razmatrali smo više od 80 potencijalnih lokacija. Imali smo smo listu kritetrijuma, na primer, da to bude grad sa političkom stabilnošću, razvijenim obrazovanjem, tehnološkim univerzitetom, obučenom radnom snagom, logistikom i slično. Kad smo sve te faktore uzeli u obzir Niš se pojavio kao lokacija za našu novu fabriku", naveo je Tan.

Ističe da je Srbija veoma dobro mesto za investiranje i da su njegove poslovne veze sa našom zemljom bile na vrlo profesionalnom nivou.

"Sve je bilo uvek po planu i bez ikakvih iznenađenja. I sada mozete da vidite rezultat svega toga. Veoma smo zadovoljni", kazao je Tan.

Navodi da je fabrika IMI u Niškoj Banji tek startovala, da su vrlo konzervativni sa procenama zbog aktuelnih globalnih kretanja u auto - industriji i prisutnog usporavanja.

Rekao je da uprkos tome elektronske komponente za automobilsku industriju nastavljaju da beleže veoma brz rast i zato očekuje da će se to odraziti i na poslovanje niške fabrike.

Tan dodaje da će se fabrika razvijati po planu, u tri faze.

IMI posluje u sastavu svetski poznate kompanije Ajala.

"Naravno da razmišljamo i o širenju investicije u Srbiji. Naša korporacija Ajala se bavi različitim biznisima i mi uvek tražimo mogućnosti za širenje poslovanje na globalnom nivou. Sigurno da je i Srbija u razmaranju, a naročito posle ovako dobrog dosadašnjeg iskustva", naglasio je Tan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: