Film i serije

Počeo 55. Međunarodni filmski festival u Antaliji

Počeo 55. Međunarodni filmski festival u Antaliji
Foto: Anadolija | Počeo 55. Međunarodni filmski festival u Antaliji

ANTALIJA – Gala ceremonijom i dodjelom počasnih priznanja sinoć je počeo 55. Međunarodni filmski festival u Antaliji.

Ceremonija je održana u dvorani Cam Piramit, a gradonačelnik Antalije i direktor Festivala Menderes Tunel kazao je kako je festival 55-godišnja tradicija koja daje poseban pečat duhu i identitetu Antalije.

"Virtuelni svijet zamagljuje um ljudi. Umjernost i kinematografija pak predstavljaju važan instrument uklanjanja te magle. Ljudi su glavna tema ovogodišnjeg festivala i cilj nam je da rušimo zidove među nama", poručio je Turel.

Ističući kako je plan da Antalija postane jedan od važnih centara filmske industrije, Turel je kazao kako je globalizacija neminovnost u svijetu umjetnosti i kako turska kinematografija još nije ispričala sve priče svoje bogate kulturno-historijske baštine.

Umjetnički direktor Festivala Mike Downey istakao je kako su se u Antaliji okupila ugledna imena i nagrađivani režiseri i umjetnici te je dodao kako je to pravi praznik filma u turističkom dragulju.

"Blizu 50 posto naših filmova već su kandidovani za Oskara. Čast nam je da smo festival regionalnog karaktera. Više od 5 odsto filmova su regionalni i to iz Libana, Francuske, Španije, Irana, Rusije, Italije, Sjeverne Amerike i drugih regija", kazao je Downey.

Filmski forum je važan segment Filmskog festivala u Antaliji, a direktorica Zeynep Atakan je kazala da je peti Forum privukao rekordan interes i da će biti predstavljeno 50 projekata iz svijeta filmske industrije.

Nagradu za životno djelo dobio je režiser Ferizan Ozpetek, a Počasnu nagradu Festivala u Antaliji dobio je francuski glumac Vincent Cassel. Počasne nagrade uručene su i mađarskom režiseru Beli Tarru i domaćem režiseru Omeru Vargi.

Festival u Antaliji trajat će do 5. oktobra, a među brojnim svjetskim zvijezdama crvenim tepihom će prošetati i holivudski "negativac" Eric Roberts.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije