PRVI PRELIMINARNI REZULTATI: Glasovi polovine izašlih-za 90,81, protiv 6,18 posto; Agencije: Slaba izlaznost udarac za Zaeva

Novosti online

30. 09. 2018. u 09:08

Uspeh referenduma u Makedoniji koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, po svemu sudeći doveden je u pitanje

ПРВИ ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ: Гласови половине изашлих-за 90,81, против 6,18 посто; Агенције: Слаба излазност ударац за Заева

Foto Tanjug-AP

Uspeh referenduma u Makedoniji koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, po svemu sudeći doveden je u pitanje, a AP javlja da protivnici referenduma već slave na ulicama zbog slabog odziva birača na današnjem izjašnjavanju.

Pristalice bojkota okupili su se u Skoplju ispred Sobranja, raduju se i uzvikuju "Makedonija", prenosi američka agencija.

Tokom referendumskog dana nisu zabeležene veće nepravilnosti.

Do 18.30 sati glasalo je 34,09 odsto ukupno upisanih birača, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski na osnovu podataka sa obrađenih 84,43 odsto opštinskih izbornih komisija.

Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a biće uspešan ako na njega izađe više od 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1), odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmanje 50 posto + 1 jedan mora da se izjasni "za" referendumsko pitanje.

Građani su se na pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" izjašnjavali na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.


— Gulf-Times (@GulfTimes_QATAR) September 30, 2018


— الشارقة24 (@sharjah24) September 30, 2018

Pratite sa nama iz minuta u minut...




OTVORENA BIRAČKA MESTA

Naime, 1.806.336 građana, koliko ih je upisano je u birački spisak izjašnjava se o pitanju: "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?".

Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a biće uspešan ako na njega izađe više od 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1).

ZAEV GLASAO U STRUMICI: MAKEDONCI DANAS ODLUČUJU O SUDBINI ZEMLjE

Makedonski premijer Zoran Zaev glasao je na referendumu i pozvao građane da se u što većem broju pojave na glasačkim mestima jer, kako je rekao, Makedonci danas odlučuju o sudbini zemlje.

Zaev je, posle glasanja u Strumici, rekao da je uveren da će odziv građana biti veliki.

"Pozivam sve da izađu i donesu ozbiljnu odluku za budućnost naše zemlje, za buduće generacije", poručio je Zaev.


REGISTROVANA ČETIRI INCIDENTA

Portparol makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova Toni Angelovski izjavio je danas da su do sada na referendumu o promeni imena države u Republika Severna Makedonija registrovana ukupno četiri incidenta.

On je na konferenciji za medije saopštio da je na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Lazo Angelovski" u skopskoj opštini Aerodrom K. Ž. (22) vređao građane i fizički napao policijske službenike, zbog čega je priveden u policijsku stanicu.

Angelovski je takođe naveo da je 80-godišnji muškarac u mestu Zubovce kod Gostivara prijavio da ga je u vezi s referendumom vređala 64-godišnja S. M. koja je pozvana u policijsku stanicu i dodao da se radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

"U Strugi je prijavljeno fotografisanje mobilnim telefonom sa terase zgrade blizu biračkog mesta u Osnovnoj školi ''Braća Miladinovci''. Odmah su preduzete mere i lica su odvedena u policijsku stanicu", rekao je Angelovski.

On je kazao da se četvrti incident dogodio na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Vanče Prće" u Štipu gde je B. O. prijavio da ga je prilikom dostave hrane biračkom odboru fotografisao i vređao E. S, koji se sada nalazi u policijskoj stanici.


DIK: Do 13 časova na referendum izašlo 16 odsto birača

Makedonska Državna izborna komisija (DIK) objavila je da je do 13 časova na referendumu o promeni imena države u Republika Severna Makedonija, glasalo 261.473 glasača, odnosno 16 odsto ukupno upisanih birača.

Predsednik DIK-a Oliver Denkovski rekao je na konferenciji za medije u Skoplju da su to rezultati na osnovu obrađenih podataka sa 90,24 odsto biračkih mesta u Makedoniji.

On je rekao da se referendum odvija normalno, uz "male, sitne incidente" koje, kako kaže, uspevaju da reše birački odbori, ali u nekim slučajevima pozvana je i policija u pomoć.

"U celini smatram da nema nekih ozbiljnijih kršenja toka glasanja", rekao je Denkovski.


IZLAZNOST DO 15 ČASOVA

Na konferenciji za novinare, iz Republičke izborne komisije saopštili su statistiku izlaznosti do 15 časova na teritorije cele Makedonije.

- Na referendumu je glasalo 334.075 ljudi od ukupnog broja upisanih glasača. Izlaznost do 15 časova na teritoriji Makedonije iznosi 22.56 odsto - rekli su iz Republičke izborne komisije.

Sa obzirom na to da je do zatvaranja glasačkih mesta ostalo nešto više od tri sata, mala je verovatnoća da je referendum uspeo

RAMA POZVAO ALBANCE DA GLASAJU

"Zaista se nadam da će svaki makedonski Albanac razumeti danas težinu svojih odgovornosti, bez obzira na partijsku pripadnost. Danas se u Makedoniji glasa za budućnost dece, a ko ne glasa, preti njihovoj budućnosti", naveo je Rama na Tviteru.

— Edi Rama (@ediramaal) September 30, 2018



ŠTA JE FOKS NjUZ VIDEO U SKOPLjU

Novinar „Foks njuza“ Sajmon Oven izvaštava iz Makedonije i kaže da se mnogi protive promeni imena. „To je glupo“, rekao mu je jedan čovek. „Svi moji preci su bili Makedonci, živeli su u Makedoniji. Ovo je Makedonija“.


PROTEST U GRČKOJ ZBOG REFERENDUMA

Referendum u Makedoniji je goruća tema i u Grčkoj. U toj zemlji je danas, ipak, glavna tema razorni uragan „Zorba“ koji je pravi veliku štetu po ostrvima.

To neke ipak nije sprečilo da izađu na protest protiv dogovora s Makedonijom oko imena.


MENjAM PREZIME, ALI NE I IME DRŽAVE

Jedna Makedonka danas će promeniti prezime jer se udaje, ali odbija da učestvuje u referendumu kojim se menja ime cele države.


— Cvetin Chilimanov (@Cvetin) September 30, 2018



IZLAZNOST DO 17 ČASOVA 28,8 ODSTO GLASAČA

Makedonska Državna izborna komisija (DIK) saopštila je da je do 17 časova, dva sata pre zatvaranja birališta, na referendumu o promeni imena države u Republika Severna Makedonija glasao 455.771 birač, odnosno 28,83 odsto upisanih glasača.

"Ovo su podaci sa obrađenbih 87,25 odsto informacija opštinskih izbornih komisija", rekao je predsednik DIK-a Oliver Derkoski.

Prethodno je do 15 sati glasalo nešto više od 22 odsto upisanih građana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je registrovano 19 incidenata tokom referendumskog izjašnjavanja.

ZATVORENA BIRAČKA MESTA


DIK: IZLAZNOST DO 18.30 JE 34,09 ODSTO


PROTIVNICI REFERENDUMA SLAVE NA ULICAMA


ZAEV: ČESTITAM GRAĐANIMA, REFERENDUM JE USPEŠAN

Premijer Makedonije Zoran Zaev čestitao je građanima Makedonije na uspešnom referendumu.

„Očekujem od protivnika iz VMRO-DPMNE da poštuju demokratsku volju građana, jer nas u suprotnom čekaju prevremeni parlamentarni izbori“, rekao je Zaev uz glasan aplauz pristalica.

„Makedonija će biti članica NATO i EU!“, poručio je Zaev.



PROTESTI U SOLUNU

Na ulicama su i građani Soluna, koji protestuju zbog referenduma u Makedoniji

ZAEV: ILI PODRŠKA U PARLAMENTU ILI NOVI IZBORI

Makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev ocenio je večeras da je referendum u toj zemlji bio demokratski i da će, ukoliko se ispostavi da je većina građana glasala "za", njihova volja biti sprovedena u parlamentu, dok će u suprotnom biti organizovani vanredni parlamentarni izbori.

"Volja birača na ovom konsultativnom referendumu treba da se pretvori u političku aktivnost u zakonodavnom domu", rekao je Zaev obraćajući se po završetku referenduma na kojem su građani odlučivali o promeni imena Makedonije i evroatlantskim integracijama.

"Očekujemo da članovi VMRO-DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom treba upotrebiti drugu alatku, a to su prevremeni parlamentarni izbori", rekao je Zaev na konfrenciji za novinare.


DžAAFERI: GRAĐANI SU DANAS POSTAVILI TEMELjE BUDUĆE MAKEDONIJE

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi večeras je čestitao građanima i institucijama na sprovođenju referenduma bez ijednog ozbiljnog incidenta i mirnom i demokratskom procesu glasanja.

Ovim su građani dokazali da pripadaju političkoj kulturi demokratski razvijenih država, i da, što je najvažnije, pripadaju velikoj evropskoj porodici, rekao je Džaferi.

Prema njegovim rečima, građani su danas postavili temelje buduće Makedonije.


LIDER VMRO-DPMNE: NAROD JE REKAO "STOP" DOGOVORU SA GRČKOM

Lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickovski, izjavio je da su građani na referendumu, oni koji su glasali "protiv" i oni koji nisu izašli, poslali poruku da je "ovo Makedonija" i ocenio da se Makedonija izjasnila protiv Sporazuma sa Grčkom o imenu.

Ovde žive Makedonci, naši identitet je makedonski, naš jezik je makedonski, naši preci su bili Makedonci, rekao je Mickoski na konferemciji za novinare.

Lider VMRO-DPMNE smatra da je referendum poraz ne samo Sporazuma sa Grčkom, već i, kako je dodao, kriminalnog vladanja vlasti.

Upitan da li će prihvatiti prevremene parlamentarne izbore, što je nagovestio premijer Zoran Zaev ako se do rešenja ne dođe u Sobranju, Mickovski je odgovorio da Zaev ne treba da bavi prevremenim izborima, već da se priprema za političku penziju.


SLAVLjE PROTIVNIKA REFERENDUMA I DALjE TRAJE


GLASOVI POLOVINE IZAŠLIH: "ZA" 90.81 ODSTO, "PROTIV 6.18 ODSTO GLASOVA


Prema preliminarnim rezultatima posle prebrojanih oko 50 posto glasova izašlih na današnji referendum u Makedoniji, "za" je glasalo 90,81 odsto, dok je 6,18 odsto glasalo protiv, saopštila je Republička izborna komisija.

Građani Makedonije na referendumu su se izjašnjavali na postavljeno pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?".

U skladu sa sporazumom sa Grčkom, ime te zemlje trebalo bi da bude promenjeno u Republika Severna Makedonija.

Glasačka mesta zatvorena su u 19 sati, a do 18.30 na konsultativnom referendumu se izjasnilo oko 34 odsto građana Makedonije sa pravom glasa.

Da bi referendum bio uspešan, potrebno je 50 posto plus jedan od ukupnog broja birača.


HAN: POLITIČKI LIDERI DA POŠTUJU ODLUKU

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han oglasio se na Tviteru povodom referenduma u Makedoniji, koji je danas održan u toj državi, i poručio da sada očekuje od svih političkih lidera da poštuju "ovu odluku".

"Referendum u Makedoniji: Čestitam onim građanima koji su glasali na današnjem konsultativnom referendumu i iskoristili svoje demokratske slobode. Sa značajnim brojem glasova ''za'', postoji široka podrška za Prespanski sporazum i evroatlantski put te države. Sada očekujem od svih političkih lidera da poštuju ovu odluku i da idu napred sa najvišim stepenom odgovornosti i jedinstva u svim partijama, u interesu države", naveo je Han na Tviteru.

DžAFERI: NISAM GLASAO, MOG IMENA NIJE BILO NA BIRAČKOM SPISKU

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi nije glasao na današnjem referendumu, jer njegovo ime nije bilo na biračkom spisku.

"Istina je da nisam bio na listi birača, nadam se da je to izolovani slučaj i da ne postoje slične situacije", rekao je Džaferi, prenosi makedonski portal PlusInfo.



GRČKA: REFERENDUM KONTRADIKTORAN

Rezultat konsultativnog referenduma u prijateljskoj Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji (BJRM) je kontradiktoran, veliki broj građana je rekao "da", ali to nije u skladu sa izlaznošću na referendum, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Grčke i poručilo da ta država ostaje posvećena Prespanskom sporazumu.

"Veliki deo građana susedne države je podržao sporazum (sa Grčkom). Ipak, značajan deo njih je prema njemu bio skeptičan. Grčka poštuje izbor građana Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Dalji koraci zahtevaju trezvenost svih strana, bez izuzetka, da bi pozitivan potencijal Prespanskog sporazuma bio očuvan", navodi se u saopštenju grčkog ministarstva.

Ministarstvo je poručilo da pažljivo prati razvoj događaja u prijateljskoj državi.



CIPRAS POHVALIO ZAEVA ZA HRABROST I ODLUČNOST

Makedonski i grčki premijeri, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, razgovarali su večeras telefonom nakon zatvaranja glasačkih mesta na makedonskom referendumu.

Kako je prenela MIA, pozivajući se na grčke medije, tom prilikom Cipras je pohvalio svog kolegu zbog "hrabrosti i odlučnosti da nastavi sa sprovođenjem dogovora".

AGENCIJE: MALA IZLAZNOST UDARAC ZA ZAEVA

Slaba izlaznost na današnjem referendumu o imenu Makedonije mogla bi da bude udarac za premijera te države Zorana Zaeva, koji zagovara usvajanje sporazuma sa Grčkom, ocenjuju zapadne agencije.

Napominjući da je, prema preliminarnim rezultatima, više od 90 odsto onih koji su izašli na referendum, glasalo za opciju "da", Rojters navodi da to "nikad i nije bilo dovedeno u sumnju", zato što su protivnici Prespanskog sporazuma o kojem se danas glasalo, pozvali svoje pristalice da ne izađu na glasanje, odnosno bojkotuju referendum.

AP ističe da će slaba izlaznost na referendum Zaevu, koji zagovara usvajanje Prespanskog sporazuma, otežati da u parlamentu pridobije dovoljnu podršku za ustavne promene koje su neophodne za finaliziranje sporazuma sa Grčkom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

"ZAJDI ZAJDI JASNO SONCE"

30.09.2018. 19:26

Dragi makedonci, sad mozete da pavate unu popularnu pesmu od Tose Posekog, zajdi zajdi jasno sonce. VAMA JE SONCE ZASLO, i pomrcinu vam donosi teroristicki savez, onaj s cetiri velika slova, kao i siptari koji vam diriguju politicki zivot cele drzave.

iz glave

30.09.2018. 21:56

зашто се објављују % за и против, ако референдум није имао 50%+1 излазност... или је то као у MNE, цензус ће намаћи у албанским општинама, које ће само на овај дан имати мали проценат младих

Miroslav GTA

01.10.2018. 02:33

Izisla trecina biraca - nema cenzusa od 50%; zajev proglasava pobedu kakva jos nije vidjena u makedoniji (90% 'ZA") na bilo kakvim izborima, ??? Opozicija i narod neizlazenjem slave propast referenduma (nema cenzus) sto im je i bio cilj; Grci, preko noci pocinju da nazivaju BJRM 'prijateljskom' ...Onaj Han zahtev da se postuju rezultati referenduma (koji nema cenzus)... Ocigledno lud j... zbunjenog a sto se tice suseda kako god se okrenu d... im je otpozadi

Opaki

01.10.2018. 03:21

Mi u Srbiji imamo isti problem, vecina je protiv necega, ali ne glasaju. I onda se desi problem. Vecinom glasova, a vlast dodje neko, i radi sta mu je volja. Zn da necete objaviti, ali sta me kosta da probam

Драган

01.10.2018. 14:29

@Opaki - Људи не гласају јер немају поверења ни у власт ни у опозицију. Само једном су такви људи изашли на изборе. Било је то у септембру 2000. године јер су имали поверење у једног кандидата. Да се он није кандидовао дотадашњи председник би још увек био на челу државе услед бесконачног понављања неуспелих избора јер излазност никада не би била већа од 50%.

Слобода Србији и целој србадији!

01.10.2018. 15:37

@Opaki - Opaki@Види синак, кад окупатори од 2000те до данас престану да организују "изборе", и кад ће бити могуће изабратни било кога ко није њихов "кандидат", сви ће изаћи на изборе.Све остало је давање легитимитета окупацији и саучествовању планираном уништењу саме државе Србије, и српског народа,а не могућност било какве "промене" на боље или коначног ослобођења.