100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA: Junački preci, ne brinite, Srbija je slobodna!
Foto: Kurir

Jubilej

100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA: Junački preci, ne brinite, Srbija je slobodna!

Društvo -

Prvi svetski rat predstavlja golgotu i vaskrs naše zemlje, simbol ljubavi prema otadžbini, ali i upozorenje na visoku cenu kojom je sloboda plašena, kazao je Nikola Selaković na Zejtinliku

Svi komandanti, komandiri i vojnici treba da budu nošeni idejom - od brzine prodiranja zavisi ceo uspeh ofanzive. Treba drsko prodirati - bez počinka, do krajnjih granica mogućnosti ljudske i konjske snage. Sa nepokolebljivom voljom i nadom u boga - junaci, napred u otadžbinu!

foto: Kurir

Ovako je 14. septembra 1918. glasila naredba srpske vojne komande upućena ratnicima pred proboj Solunskog fronta. A 100 godina kasnije, u slavu heroja koji nisu štedeli svoje živote za slobodu Srbije, na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu vence su položili izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, državni sekretar Ministarstva za boračka pitanja Negovan Stanković i predstavnici vlade Francuske i grčkog predsednika Ženevijev Darijesek i Mari,a Kolja Caruha.

foto: Kurir

- Prvi svetski rat predstavlja golgotu i vaskrs Srbije, to je simbol svih stradanja našega naroda 20. veka, simbol žrtvovanja, borbe, simbol ljubavi prema otadžbini, slobode, ali i oštro upozorenje na visoku cenu kojom je sloboda plaćena. Borbe koje su srpska vojska i narod vodili od 1914. predstavljaju jedan od najvećih podviga u istoriji ljudskog roda. Bilo je to više nego strašno vreme, vreme velikih stradanja, vreme biblijske epopeje, sahranjenih snova, razorene zemlje, neobra|enih polja, poharanih muzeja, spaljenih biblioteka, pustih škola, bezbrojnih svratišta, vešala, grobnica, smrti. Na ovom mestu počiva 7.441 borac, mnogi očevi i dede, mnogi koji nisu dočekali slobodu i nisu videli opet svoju njivu i svoj šljivik, koji nisu dočekali da zagrle svoju verenicu ili svoju porodicu. Junački preci, ne brinite, Srbija je slobodna. Živelo srpsko-grčko i srpsko-francusko prijateljstvo. Živela Srbija - kazao je Selaković.

foto: Kurir

Nakon Albanske golgote i oporavka na Krfu, srpska vojska je prebačena na Solunski front, a za komandanta savezničkih snaga izabran je francuski general Franše d'Epere. Srpska vojska bila je podeljena u dve armije - prvu kojom je komandovao Petar Bojović i drugu na čijem je čelu bio Stepa Stepanović, dok je komandant štaba bio vojvoda Živojin Mišić. Ukupno je bilo šest divizija sa 140.000 vojnika, me|u kojima je bilo i oko 25.000 dobrovoljaca.

Ministar Vulin

IMAMO SNAŽNU DRŽAVU I VOJSKU

foto: Kurir

Srpski narod iznad svega ceni mir, ali zna da mira nema bez slobode, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin. - Kao i pre 100 godina, tako i danas, svako ko misli da može da oduzme našu slobodu, mora da zna da to jednostavno nije moguće jer imamo snažnu i sigurnu državu i snažnu vojsku.

Udar

ANARHISTI ISPISALI GRAFITE NA GROBLJU

foto: Kurir

Grupa grčkih anarhista ispisala je u subotu tokom noći grafite ispred ulaza u vojničko groblje Zejtinlik: "Ne ratujemo za državu i boga" i "Ne treba ratovati za bilo koga". Anarhisti su sprečeni da uđu u groblje, a grafiti su prekrečeni.

Kurir.rs/Silvija Slaming/ Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track