Vulkan Popokatepetl baca pepeo na periferiju prestonice Meksika

Vulkan Popokatepetl izbacio je pepeo na južnu periferiju glavnog grada Meksika, saopštile su tamošnje vlasti.
Nacionalni centar za krizne situacije upozorio je Meksikance da se drže dalje od vulkana nakon što su registrovane aktivnosti i vulkan u poslednja 24 sata izbacuje pepeo i gas. Centar je registrovao i blage seizmološke aktivnosti.  
 
Geofizičari su poslednjih dana registrovali povećanu aktivnost vulkana koji se nalazi oko 45 kilometara od glavnog grada. 
 
Popokatepetl, poznat i kao El Popo, vulkan je u centralnom Meksiku visine 5.426 metara. To je jedan od najaktivnijih vulkana u Meksiku. Zabeleženo je više od 20 velikih erupcija tog vulkana od dolaska Španaca u Meksiko 1519. Poslednja velika erupcija dogodila se 21. decembra 1994. 
 
Ime Popokatepetl je astečkog porekla i na jeziku navatl znači "breg koji se puši".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet