Vojska Srbije nagotovs!

Rade Dragović

29. 09. 2018. u 19:11

Borbena gotovost oružanih snaga, po naređenju predsednika, podignuta na najviši nivo. Znak za ubrzane pripreme dat Specijalnoj brigadi, delu Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Gardi...

Војска Србије наготовс!

Foto Tanjug

STEPEN najviše borbene gotovosti na koji je danas, po naređenju predsednika Republike i načelnika Generalštaba, podignuta Vojska Srbije, označio je stanje pripravnosti za dejstvo svih ključnih jedinica naših oružanih snaga. To se, pre svega, odnosi na snage za hitno reagovanje, kao i na komande i pripadnike jedinica za podršku.

Znak za ubrzane pripreme za akciju dat je Specijalnoj brigadi, delu Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Gardi i pojedinim bataljonima u svim brigadama Kopnene vojske. Ovaj nivo spremnosti podrazumeva okupljanje ljudstva, proveru tehnike i uspostavljanje gotovo neprekidnog dežurstva na komandnim položajima.

Kako za “Novosti” objašnjavaju u vojnom vrhu, u miru deo jedinica i ljudstva neprekidno je u sistemu dežurstva, a reč je o najvitalnijim snagama, koje su neprekidno spremne za reagovanje.

- Kada se izda komanda za viši nivo gotovosti, krug jedinica koje su nagotovs proširuje se po unapred pripremljenim planovima. U praksi to znači okupljanje starešina, izdavanje naređenja oficirima, podoficirima i vojnicima da ne napuštaju matične garnizone, kao i stavljanje tehnike u punu operativnost - kaže naš sagovornik.

Sve komande i jedinice Vojske Srbije imaju razrađene planove delovanja zavisno od procene rizika i potrebe da se reaguje. Ključnu ulogu u ovom procesu ima Generalštab Vojske Srbije. U njemu je smešten Operativni centar preko koga se proverava spremnost svake pojedinačne jedinice, ali i izdaju naređenja koja dolaze iz državnog i vojnog vrha.

Prilikom zaoštravanja krize na Kosovu i Metohiji, alarm se između ostalih jedinica prvo pali u Drugoj i Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, čije su komande u Kraljevu i Vranju. Zona njihove odgovornosti prostire se do administrativne linije sa KiM, a u svom sastavu imaju borbena vozila, tenkove i tešku artiljeriju.


VULIN:PRIPRAVNI Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović izvršili su juče proveru pripravnosti 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade u Nišu pre upućivanja na izvršenje postavljenih zadataka. Ministar Vulin je nakon obilaska i sastanka sa komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem izjavio da je VS spremna da brzo i odlučno izvrši sva naređenja vrhovnog komandanta Vučića i zaštiti živote naših građana bez obzira na to gde žive.

Svoje planove, međutim, ima i Priština, a najrizičniji je pod kodnim nazivom “Zlatna sablja”. U njegovom središtu je operativna razrada upada na sever pokrajine i uspostavljanje vlasti u ovom delu KiM.


Pojedini njegovi elementi primenjeni su prilikom hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i tokom jučerašnjeg upada na Gazivode. Ovaj plan napravljen je u saradnji sa Amerikancima i zapadnim stručnjacima za bezbednost.


Glavna snaga Prištine, pored jedinice ROSU koja je juče bila nosilac akcije hapšenja Srba sa severa Pokrajine, jesu i jedinice KBS, koje su viđene da prerastu u tzv. vojsku Kosova. Sve snage koje Priština ima na raspolaganju mnogo su slabije obučene, opremljene i naoružane od jedinica Vojske Srbije. Koriste mahom lako pešadijsko naoružanje, ali u procesu su nabavke artiljerijskih sredstava, raketnih bacača i pet savremenih helikoptera.


* ODLUČNOST Ministar Vulin, načelnik GŠ Mojsilović, general Simović u Komandi u Nišu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (66)

star

29.09.2018. 19:28

Vojska Srbije prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije na Kosovu.

star

29.09.2018. 19:30

Ovaj nam incident nije bio potreban, ali je dobro došao da se proveri brzina reagovanja i spremnost jedinice vojske pre upućivanja na izvršenje postavljenih zadataka.

Sanja

29.09.2018. 22:48

Važno je da naša vojska bude u pripravnosti jer ko zna šta će albancima pasti na pamet.

Kaja

29.09.2018. 22:50

Сада је потпуно јасно ко је за мир а ко не. Више институције не реагују, али то није нешто што ће нас натерати на погрешну одлуку. Наша војска је спремна да брани српски народ од напада.

Gaga

29.09.2018. 22:51

Divljaštvo Albanaca nije ništa novo, niti čudno. Dok mi radimo sve da sačuvamo mir na KiM, oni samo gledaju kako da terorišu naš narod, ali Srbija ima cime da se brani.

Marko

29.09.2018. 23:03

Srbija neće dozvoliti ugnjetavanje Srba na Kosovu i učiniće gotovo sve da obezbedi mir i bezbednost.

Mirko

29.09.2018. 23:04

Cilj Prištine je da izazove burne reakcije i onda da pokuša da izvede novu Oluju i to im neće nikada proći.

Lenka

29.09.2018. 23:09

Vojska je spremna da brzo i odlučno izvrši sva naređenja i zaštiti živote naših građana bez obzira gde žive.

CCCC

29.09.2018. 23:18

ima nas dobrovoljaca dosta ako se moze u stroj samo javite tu smo za koji cas samo da se pregrupisemo i krecemo ovog puta mora se izaci na staru Srbsku prestonicu do mora

Чикириз

29.09.2018. 23:40

Погледајте карту! Север Косова је као клин утиснут у централну Србију. Са три стране је окружен Србијом! У војничком смислу не може га нико освојити! Чак ни НАТО! Свака агресорска војска би се одмах нашла окружена српском војском на висовима Копаоника и Рогозне!!Да није тако север би одавно био албански!! Нама само треба храбрости!! Њу немамо!!

Абердар

29.09.2018. 23:44

Опет иста прича! ? Нећемо дозволити да малтретирају и понижавају наш народ!! А они млате ли млате!!А ми опет као нећемо дозволити..... и .....ништа се не мења!!

nada

30.09.2018. 07:45

Srbija jeste za mir ali vojska je u svakom momentu spremna da spreči šiptarske teroriste da čine nasilje.

Pavle

30.09.2018. 10:02

Srbija pokusava na sve nacine da izbegne sukob, ali mora da brani svoj drzavni interes.

miki

30.09.2018. 10:26

Srbija pokušava da na sve načine pomogne svom narodu na Kim. Srbija je sada stabilna vojna sila i ne treba je potceniti.

Mile Kitic

30.09.2018. 11:36

prst na obaraču, dlanovi se znoje, jedva čekam da se sve završi što pre..