Plenković: Adekvatno sankcionisati napadača na Pupovca

Hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković osudio je napad na poslanike SDSS-a Milorada Pupovaca i Borsa Miloševića i poručio da očekuje da se počinitelj pronađe i "adekvatno sankcioniše". Policija intenzivno traga za napadačem.

Prema njegovim rečima, treba učiniti apsolutno sve da se spreče bilo kakve tenzije u društvu, kao i govor mržnje i stigmatizacija.

"S Pupovcem sam se čuo čim sam saznao za tu vest. On mi je objasnio okolnosti kako se to dogodilo. Očekujem od policije da istraži taj nemili događaj, da se počinitelj pronađe i adekvatno sankcioniše", rekao je Plenković.

Na pitanje novinara da li ga je napad iznenadio i konstataciju da su poslednjih dana "Pupovca demonizovala" delom i udruženja veterana, Plenković je istakao da je jasno poručio da treba da učinio apsolutno sve da se speče bilo kakve tenzije u društvu, da se speči govor mržnje i stigmatizacija.

"Tome se snažno protivim kao predsednik Vlade i predsednik HDZ-a. Oni koji to rade moraju dobro razmisliti o odgovornosti što to podrazumeva. Gradimo Hrvatsku 2018. godine kao društvo koje je uključivo, tolerantno, u kojem većina treba štititi manjine. To je bit i to je ključ, uključujući i predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Istakao je da je politika HDZ-a sasvim jasna da visok nivo zaštite prava nacionalnih manjina mora da bude snažno ukorenjen u političkoj kulturi i delovanju Hrvatske, prenela je Hina. 

Napad na Pupovca i Miloševića osudio je i hrvatski ministar veterana Tomo Medved navodeći da "hrvatski veterani najbolje znaju što je stradanje i patnja".

"Mi hrvatski veterani koji najbolje znamo šta je stradanje i patnja, i osuđujemo svaki oblik nasilja, apsolutno i uvek. Stoga osuđujemo i ovaj napad", rekao je Medved. 

Policija intenzivno traga za napadačem na Pupovca

Načelnik zagrebačke policije Marko Rašić izjavio je da policija intenzivno traga za počiniocem koji je u petak napao poslanike SDSS-a Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, bacivši na njih na zagrebačkoj pijaci Dolac. 

"Čim smo saznali za slučaj, nismo ni čekali prijavu već smo službeno preduzeli radnje koje su u našoj nadležnosti", rekao je Rašić.

On je kazao da nije bilo zahteva da se oštećenom odredi policijska zaštita, prenosi Hina.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), lider Srpskog nacionalnog vijeća i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac napadnut je na zagrebačkoj pijaci Dolac,kada je u prolazu sa stranačkim kolegom Borisom Miloševićem pogođen gomilom hrane. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво