Šta se dešava u mozgu osobe koja preživi traumu?

Naučnici i dalje ne mogu da dokuče kako tačno funkcioniše ljudski mozak. Jedino je poznato jedna oblast mozga, koja se zove hipokampus, koja je uključena u praćenje naših sećanja, piše Biznis insajder.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 29.09.2018.

14:14

Šta se dešava u mozgu osobe koja preživi traumu?
Foto: Thinkstock

Biznis insajder se bavio temom seksualnih zlostavljanja, o kojima sve više žena javno priča u svetu, pa su pokušali da daju odgovor na to kako zapravo funkcioniše ljudski mozak.

U tekstu se navodi da je nemoguće uništiti jedno, određeno mesto na kojem se nalazi pamćenje, koje tako živi u našoj sivoj materiji, "jer mozak deluje više kao mreža nego kao kancelarija za odlaganje".

U stanju pojačanih emocija, kao što je napad, hormoni stresa koje oslobađamo mogu da ojačaju veze u toj oblasti mozga i dovedu do hroničnog stanja hiper-budnosti. U tom slučaju telo ima nekoliko opcija: zamrzavanje, letenje ili borba.

Srce ubrzano radi i brzo dišemo, spremamo se da se borimo, trčimo ili sakrijemo.

Sećanja na period "visokog emocionalnog intenziteta" mogu imati neku vrstu "poboljšanog kodiranja", što ih čini jasnijim.

Studije pokazuju da preživeli seksualni napadi dovode do problematičnih zdravstvenih efekata.

Oni su pokazali veću stopu gojaznosti i dijabetes tipa 2, probleme sa crevima, depresijom i hroničnim bolom kod osoba sa takvim iskustvom.

Žrtve preživljenih trauma izbegavaju i preventivne preglede, od rutinskog čišćenja zuba do karličnog pregleda jer zbog dodira mogu biti traumatični za njih.

Način na koji implicitna memorija funkcioniše unutar našeg tela još uvek nije u potpunosti shvaćen, ali izgleda da postoji razlika između traumatskih sećanja i ne-traumatskih sećanja.

Često, prva i najstroža sjećanja na traumatski događaj dolaze kao osećanja, ukusi i zvuci.

Mnogi psiholozi i terapeuti funkcionišu pod pretpostavkom da je najbolji način borbe sa traumom razgovor o tome. Ali često, zapravo nema olakšanja za žrtve seksualnog napada koje odluče da glasno izgovore svoju traumu. Za mnoge je bilo mnogo bolje da prečute i zadrže ta sećanja skrivena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: