"Izvinjenje pojedinih zapadnih ambasada, dosta s igricama"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su se pripadnici specijalne jedinice ROSU povukle sa severa Kosova i Metohije danas popodne oko 16 časova.

Izvor: B92

Subota, 29.09.2018.

17:38

Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Đurić je za Tanjug rekao i da je Beograd dobio izvinjenje od pojedinih zapadnih ambasada, koje su ranije tvrdile da ROSU nisu ni bile prisutne na severu KiM.

"To samo pokazuje od koga su pojedini domaći mediji dobijali informacije da jedinica ROSU nema na severu", rekao je Đurić.

Đurić kaže da je upadom specijalnih jedinica ROSU na Gazivode dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod okriljem EU u Briselu sve neizvesniji, a to je, ocenio je, rezultat neodgovornog i nedopustivog ponašanja Prištine.

On je, međutim, u obraćanju novinarima na vanrednoj konferenciji, poručio da će Srbija pobediti one koji misle da mogu da se igraju na ovaj način, a onima koji su, kako je rekao, svojom neodgovornošcu doveli do toga da dijalog između Beograda i Prištine doživi ovakvu sudbinu kakvu je danas, poručio je da će sada malo teže videti predsednika Vučića u Briselu nakon svega ovoga.

"Malo teže će da imaju ljude prema kojima će ovako da se ponašaju kao što su se danas ponašali prema celoj Srbiji", rekao je Đurić.

Đurić je naveo i da je laž da se ovo danas desilo zbog "političkih igrica" u Prištini, jer, kako kaže, niko se zbog takvih stvari ne igra sa ratom i mirom.

"Zato danas iz Beograda poručujemo - dosta je sa igricama", rekao je Đurić, podsetivši na situaciju pre izraelsko-egipatskog konflikta, kada su se, kako je rekao, na sličan način "prelazile linije" 16 ili 17 puta, a da je "17. put izbio jedan od najžešćih i najkrvavijih sukoba".

Đurić je podsetio i na reči predsednika Vucića u Kosovskoj Mitrovici da Srbija želi kompromis i mir, ali da "časa neće časiti da zaštiti srpski narod na KiM u skladu sa međunarodnim pravom".

On je obavestio javnost da se u ovim trenucima na čitavoj teritioriji naše zemlje sprovode aktivnosti Vojske Srbije i Miinistarstva unutrašnjih poslova u skladu sa naređenjima koja je izdao predsednik Vučić, kako bi se, dodao je, stvorili preduslovi za to da se ovakvo ponašanje zaustavi.

"Mi ni od koga iz EU ne očekujemo više bilo šta. Nikakvih ni objašnjenja ni komentara, odgovora kao što vidite nema. Svi se prave nevešti. Drskost i bezobrazluk kao da nemaju kraja i sada se na tu drskost i bezobrazuk nižu i laži kako se tobože ovo smiruje", rekao je Đurić.

Obratio se i "onima koji su govorili o tome kako će nam procvetati ruže i kako će nam fantasitično biti ako ne bude nikakvog dogovora i rešenja, i kako će divan biti taj zamrznuti konflikt".

"Evo ja im čestitam svima na divnim rezultatima zamrzavanje konflikta i svima koji su se radovali i u Beogradu, od raznih opozicionih političara do nekih koji se skrivaju iza svešteničkih odora... Ta vrsta neodgovornog i neozbiljnog ponašanja mislim da je danas potpuno demaskirana", ocenio je.

Građanima Srbije Đurić je poručio da mogu biti potpuno sigurni u naše institucije, organe i sistem bezbednosti koji će, kako je naveo, na mudar, promišljen i pametan način i u stalnoj komunikaciji sa predsednikom Vučuhem i drugim članovima državog rukovodstva donositi odluke u interesu zaštite našeg stanovništva na KiM.

"Srbija će sasvim sigurno uspeti da izađe pobednički iz ove vrste napada i pokušaja da se narod na KiM zastraši i da se protera sa svojih ognjišta", rekao je Đurić i posebno Srbima na KiM poručio da ne brinu, da su Beograd, državno rukovodstvo i srpski narod čvrsto uz njih i da neće dozvoliti teror, progon i nasilje", zaključio je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: