Erdogan otvorio džamiju u Kelnu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan svečano je u Kelnu otvorio džamiju, najveću u zapadnoj Evropi, uz jako prisustvo policije koja je razdvajala njegove pristalice i protivnike.

U svom govoru posvećenom nemačko-turskom prijateljstvu, Erdogan je svoju višednevnu posetu Nemačkoj opisao kao "prelepu" i "izuzetno uspešnu" u, kako je naveo, "kritičnoj fazi".

On je pozdravio 3,5 miliona svojih sunarodnika, braće, kako je rekao, koji žive u Nemačkoj i zahvalio "svom prijatelju" predsedniku Frank-Valteru Štajnmajeru koji ga je, kako kaže, "veoma učtivo" primio, prenose nemački mediji. 

Ocenio je i da su razgovori s kancelarkom Angelom Merkel protekli veoma dobro, uprkos nekim nesuglasicama. On je rekao da je sa oboje nemačkih zvaničnika razgovarao o važnim temama, kao što su ekonomske investicije i o tome kako se "efikasno boriti protiv rasizma i islamofobije".

Erdogan je pozvao Turke u Nemačkoj da se bolje integrišu u nemačko društvo, a založio se i za dvojno državljanstvo.

Takođe je pozvao da se zauzme zajednički stav protiv rasizma i kritikovao ponašanje Nemaca prema fudbalerima Mesutu Ozilu i Ilkaju Gundoganu, koji su posle fotografisanja s njim bili izloženi jakim kritikama.

Samo zbog toga su "isključeni iz društva. Za to nemam razumevanja", rekao je Erdogan.

Turski predsednik je ponovo zatražio i odlučnu borbu protiv pristalica Gulenovog pokreta koji Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u Turskoj pre dve godine.

Erdogan je u poseti Nemačkoj kako bi se smanjile tenzije između dve zemlje, saveznika u NATO-u.

Nemačka i Turska su se proteklih godina sporile oko više pitanja, uključujući zatvaranje nemačkih novinara u Turskoj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво