Dostupni linkovi

Priština: Protest protiv pregovora o teritoriji Kosova


Protest u Prištini
Protest u Prištini

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u Prištini na protestu opozicionog pokreta Samoopredeljenje pod motom “Jedan narod se ne podvrgava jednom čoveku”.

Protest je organizovan protiv promena granica. Građani su pozvani da se usprotive politici predsednika Kosova Hašima Tačija o takvom planu.

Demonstranti su se okupili ispred Narodne biblioteke u Prištini i marširali su do trga Majke Tereze gde su se ispred državnih institucija održali govori.

Na protestu su se vijorile albanske zastave, ali i zastave drugih država.

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pred masom je kazao da je protest odgovor predsedniku Srbije i predsedniku Kosova, Aleksandru Vučiću i Tačiju protiv njihove „trgovine na kičmi naroda i dece Kosova“.

Dodao je da je Kosovo „zarobljena država“, da se „oslobođenje stranog okupatora zamenilo uzurpacijom našeg uzurpatora, koji sarađuje usko sa tim stranim okupatorom“.

On je dodao da je republika pod rizikom i da zato građani reaguju. Demonstranti su pritom uzvikivali: "Sa lopovima nema države".

„Toliko volimo Republiku Kosovo, toliko volimo istočno Kosovo, pripajanje sa Albanijom, da se ni pod kojim uslovom i ni po kojim okolnostima nećemo podvrgavati jednom čoveku“, kazao je on.

Kurti je kazao da se država dovodi pod znak pitanja, jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić preko Tačija testira Kosovo.

„Onda da im odgovorimo: 'Ni Kosovo ni istočno Kosovo neće da se deli, o nezavisnosti ne pregovaramo, Srbiji ništa ne dugujemo, novu patnju i nove kompromise ne prihvatamo'“, dodao je Kurti.

Kako je dodao, neće se prihvatiti da se za „četiri sela Bujanovca i sedam sela Preševa koja zajedno čine 85 kilometara, da više od 1.000 kilometara severno od Ibra, gde se nalaze Trepča, Gazivode i Pančićev vrh“.

„Kosovo ne zaslužuje ovog predsednika“, kazao je Kurti, pozivajući na njegovu smenu.

Predsednik Kosova Hašim Tači inače je u petak izjavio da ovaj protest nije protiv njega, već protiv Preševske doline i volje građana tog kraja da se pripoje Kosovu.

XS
SM
MD
LG