29. septembar  2018. 14.29  →  17.53 | Izvor: RTV (Gorjana Stojković)

Bolesti srca i krvnih sudova mogu se sprečiti promenom navika

NOVI SAD -

Svetski dan srca obeležava se danas. Kardiovaskularne bolesti prvi su uzrok smrtnosti ljudi u svetu, a u našoj zemlji, pedeset odsto smrtnih slučajeva povezuje se sa njima. Ovogodišnja kampanja Svetske zdravstvene organizacije realizuje se pod sloganom: "Dajem reč... za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca!". Ona je usmerena na to da se bolesti srca i krvnih sudova mogu sprečiti u 80 odsto slučajeva kontrolom tri faktora rizika, a to su: konzumiranje cigareta, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana.

video icon

Duško Vujović godinama radi kao novinar u Sportskoj redakciji Radio – televizije Vojvodine. On je doživeo infarkt u četrdesetosmoj godini života. Pre dve godine, osetio je jak bol u grudima i odvezao se u Urgentni centar, gde je, kako nam je rekao – pao i izgubio svest. Nakon reanimacije, hitno je prebačen u Institut za kardiovaskualrne bolesti Vojvodine, gde mu je arteriju koja snabdeva srce krvlju ugrađen stent. Danas, kaže, nastoji da živi kvalitetnije, kako bi sačuvao zdravlje, jer je svestan da ta situacija može da se ponovi.

srce jpg

"Moja poruka svima koji su tako nešto preživeli jeste da se trude da žive što duže u skladu sa onim što im doktori preporučuju, da se ne leče preko interneta ili na nekakve druge načine, doktori bez sumnje, najbolje znaju kako da nam pomognu", naglašava Vujović.

Zahvaljujući ugradnji stenta, pacijenti se, poput našeg kolege Duška Vujovića, brzo oporavljaju i vraćaju svakodnevnim aktivnostima. Tu proceduru izvede kardiolozi u angio – salama.

"Naša želja, naša borba je da se što manje bolesnika doživi ili iznenednu srčanu smrt, ili najtežu formu srčane bolesti, a to je akutni infarkt miokarda, kao najčešći uzrok mortaliteta", kaže dr Ilija Srdanović, upravnik Klinike za kardiologiju.

Pokrajinska Vlada počela je sa realizovanjem projekta nabavke i opremanja angio sala u junu 2016. godine. Danas Vojvodina ima šest angio – sala, tri se nalaze u Institutu u Sremskoj Kamenici i po jedna u zrenjaninskoj, somborskoj i subotičkoj bolnici.

"Mogu sa velikim zadovoljstvom da kažem da su uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine sva tri centra počela sa uspešnim radom, a to je rezultovalo da je smanjena lista čekanja za trideset procenata", ističe Prof. dr Aleksandar Redžek, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Sada je interventna kardiološka procedura jednako dostupna svakom građaninu Vojvodine, rekao je Redžek.

 

Tagovi
Srodne vesti