Vesti

0

Đurić: Lažne informacije da se se jedinice ROSU povukle i da nikog nisu hapsile

Autor: VV

Izvor: Beta

Đurić: Lažne informacije da se se jedinice ROSU povukle i da nikog nisu hapsile

Izvor: Foto: prtscr ytb

"Do zuba naoružane jedinice policije Kosova su i dalje na severu Kosovu, a u objektu Centra za ekologiju i sport su zadržali dva radnika tog centra i dva građevinska radnika", rekao je Đurić.

On je rekao i da ROSU nemaju pravo da se slobodno kreću po severu Kosova, a da su one to učinile uprkos "čvrstim garancijama NATO da te jedinice neće dolaziti na sever".

"Time se po treći put pokazalo da srpski narod ne može da računa na NATO ili KFOR... Laž da se dešava zbog unutrašnjih političkih 'igrica' i Prištini", rekao je Đurić i naveo da se i pre izbijanja Izraelsko-egipatskog rata kao jednog od najnasilnijih na Bliskom Istoku desilo "16-17 provokacija".

Đurić je saopštio i da su Srbi na više lokacija na severu Kosova i Metohije počeli da se okupljaju i da dobijaju informacije o "ogromnom nezadovoljstvu Srba sa Kosova".

On je podsetio da se trenutno sprovode aktivnosti jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa narednjenjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ni od koga iz EU ne očekujemo bilo šta, nikakvih obaveštenja i komentara (povodom događaja) nema... Drskost i bezobrazluk kao da nemaju kraja. Niko od njih se ne bavi poslom zbog kog su tu", kazao je Đurić i dodao da je izjava portparolke šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič da EU prati situaciju i da su zabrinuti zbog nje "skaredne".

On je najavio da će se Vučić obilazi jedinice vojske Srbije, da će se uveče obratiti građanima , kao i da će ubuduće "presednika Vučića malo ređe viđati i do njega malo teže dolaziti (u pregovorima u Briselu)".

 

Specijalci na jezeru Gazivode zbog posete Tačija

Đurić je ranije danas kazao da su "albanske paravojne formacije" maskirane i sa dugim cevima "napale i zauzele" Gazivode kako bi predsednik Kosova Hašim Tači mogao da poseti to jezero.

Đurić je novinarima u Vladi Srbije rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naređenje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i načelniku Generalštaba VS Milanu Mojsiloviću da podignu na najviši nivo borbene gotovosti svoje institucije - policiju i vojsku.

"Srbija obaveštava domaću i međunarodnu javnost da su specijalne jednice, paravojne, maskirane isa dugim cevima napale i zauzele jezero Gazovde da bi omogućile Tačiju i njegovim brojnim pratiocima da poseti jezero", kazao je Đurić.

Dodao je da Tači i njegovi "naoružani teroristi" zauzeli jezero da bi mogli da se šetaju i slikaju i voze po jezeru Gazivode.

"Pošto on mora da ide okružen desetinama i stotinama naoružanih ljudi, kako bi mogao da se slika, oni su morali da sklone i hapse ljude", objasnio je Đurić.
Po njegovim rečima, to je učinjeno sa ciljem zastrašivanja "celog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Đurić je naveo da su svi međunarodni akteri obavešteni o tom primeru kršenja mejdunarodnih sporazuma.

"To se desilo naočigled cele međunarodne zajednice i za sada nema odgovora iz EU, NATO ili bilo koje druge strane koja je odgovorna da spreči agresiju na severu Kosova", saopštio je Đurić.

On je dodao i da je Srbija upozorila sve da neće tolerisati agresiju ili bilo kakav oblik nasilja prema Srbima na tom delu teritorije.

"Predsednik je izdao je naređenje da (bezbednosne institucije) preduzmu sve mere i radnje i podignu nivo borbene gotovosti na najviši nivo. Vučić je tokom više razgovora sa zvaničnicima upoznao i upozorio međunarodne predstavnike da ovakva vrsta ponašanja nije prihvatljiva i da namerava da štiti svoj narod od nasilja u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Đurić je kazao da je na posebnoj lokaciji u toku sastanak Vučića sa načelnikom Generalštaba VS i drugim predstavnicima bezbednosnih struktura.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR