Najnovije vesti
Vesti Politika
Đurić: ROSU na Gazivodama mimo svih sporazuma, tamo su da bi omogućili Tačiju da obiđe jezero

Đurić: ROSU na Gazivodama mimo svih sporazuma, tamo su da bi omogućili Tačiju da obiđe jezero

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, potvrdio je da su oko jezera Gazivode raspoređene specijalne jedinice kosovske policije.

marko djuric_tanjug_sava radovanovic_beograd_Di014880885 Foto: S.Radovanović / Tanjug
marko djuric_tanjug_sava radovanovic_beograd_Di014880885

On kaže da je ROSU na severu Kosova i Metohije mimo svih dogovora i sporazuma, i da su tamo kako bi Hašimu Tači omogućili da obiđe to jezero.

Đurić je na vanrednoj pres konferenciji u Vladi Srbije naveo da su snage bezbednosti Srbije podignute na najviši stepen pripravnosti.

On je rekao i da je predsednik Srbije u ovom trenutku na konsultacijama sa Generalšštabom Vojske Srbije, na jednoj lokaciji u Srbiji.

Kako je ukazao, specijalne jedinice paravojne formacije ROSU naoružžane do zuba napale su i zauzele jezero Gazivode.

"Tači i njegovi naoružani teroristi uradili su to da bi Tači mogao slobodno da se šeta, slika i vozi u čamcu po jezeru Gazivode. Da bi do toga došlo, morali su da sklone i uhapse sve sa puta. U Centru za ekologiju i razvoj sporta su vezali ljude i hapsili sa ciljem da zauzmu i zastraše ceo srpski narod na KiM", istakao je Đurić.

"Ovo se desilo naočigled cele međunarodne zajednice i svi koje smo zvali i obavestili šta se desilo, ćutali su. Nema odgovora ni iz EU ni iz NATO-a", napominje.

Ističe da je Srbija upozorila sve u Prištini i međunarodnoj zajednici da neće tolerisati agresiju na narod na severu Kosova, niti bilo kakav oblik nasilja prema našem narodu.

"Predsednik Vučić je upoznao i upozorio međunarodne predstavnike da ovakva vrsta ponašanja nije prihvatljiva i da Srbija u skladu sa rezolucijom 1244 namerava da štiti svoj narod", poručio je Đurić.

Hoti: Na Gazivodama u toku samo "jedna poseta"

Zamenik komadanta kosovske policije za sever Besim Hoti odbacio je danas tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju vešštackog jezera i hidrocentrale Gazivode i hapššenjima na tom području, te navodi da su oni tamo zbog "jedne posete".

On je za Radio Slobodna Evropa kazao da je u tom delu samo u toku “jedna poseta” i da za sada ne poseduje višše informacija.

Na pozive Tanjuga upućene šefu regionalne policije za sever Kosova nije bilo odgovora.

Mediji "videli" Tačija na više mesta

U trenutku kada su se pojavile informacije da su pripadnici specijalnih jedinica ROSU, mimo svih sporazuma i dogovora, raspoređeni oko brane Gazivode, na severu Kosova i Metohije, prišštinski mediji uneli su pometnju dajući protivrečne informacije o mestu na kojem se nalazi kosovski predsednik Hašim Tači.

Tako je Gazetaexpres oko 13. 00 navela da je Tači u tom trenutku na granici sa Srbijom, u mestu Brnjak, nakon čega će, prema tom portalu posetiti jezero Gazivode.

Ranije, Koha on line je objavila da se Tači nalazi u kasarnu "Adem Jašari", u Prištini, odakle će se u 14 sati, za kada je zakazan početak opozicionog protesta, navodno obratiti građanima.

Obraćanje Tačija u prištinskoj kasarni je najavljeno iz njegovog kabineta, prenela je Koha.net.

Gradonačelnik Zubinog potoka: ROSU obezbeđuju prolaz delegaciji iz Prištine

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović izjavio je povodom informacije da su kosovske specijalne jedinice zauzele veštačko jezero Gazivode da su mu prisutni policajci kazali da se tu nalaze kako bi obezbedili prolaz neke od prištinskih delegacija.

Vulović je za Tanjug kazao da se tamo nalazi 15 policijskih jedinica, koji kako su naveli obezbedjuju neku delegaciju, za koju ne žele da kažu koja je, već samo da se radi o nekom njihovom funkcioneru.

STRATEŠKI INTERES Zašto je važno jezero Gazivode (VIDEO)