Vučić: Obavestiću Putina o pitanjima od značaja za Srbiju

Šta god da radimo, kako god da radimo, naši ruski partneri – čiju podršku uživamo – moraju da budu upoznati sa tim, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uoči zvaničnog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

"Za Srbiju je od ključnog značaja podrška Rusije u Savetu bezbednosti UN, jer u UN, Savetu bezbednosti, Generalnoj skupštini, Rusija je jedna od zemalja od koje imamo podršku. Šta god da radimo, kako god da radimo, naši ruski partneri moraju ne samo da budu upoznati sa tim, već moraju da nas podržavaju... Ako nas ne podržavaju, sve što radimo nema nikakvog smisla", rekao je Vučić novinarima u Nišu.

"Boriću se za njihovu podršku. Do sada su podržavali stavove Srbije", rekao je predsednik Srbije nakon otvaranja fabrike IMI.

Zahvalio je Putinu na tome što je našao vremena da ponovo razgovara sa delegacijom Srbije.

"Imaćemo najpre razgovor u četiri oka, a biće još sastanaka sa strane, koji su važni za budućnost naše zemlje. Biće mnogo ekonomskih tema, suštinskih političkih tema vezanih za KiM, teme od izuzetnog značaja za Srbiju", rekao je Vučić novinarima. 

Vučić je rekao da će kasnije i Putin posetiti Srbiju i istakao da se on već 12 ili 13 puta video sa njim, mnogo više od svih predsednika i premijera Srbije u poslednjih 25 godina.

Sa Putinom će, kaže, razgovarati i o ekonomskim temama, ne samo o energetici.

Dodaje da je Vlada Srbije poslala svoje projekte i ideje, među kojima je i povećanje trgovinske razmene sa Ruskom Federacijom.

Napominje da je trgovinska razmena povećama sa Nemačkom, drugim evropskim zemljama i SAD.

Vučić ističe i da Putin posvećuje veliku pažnju stanju u regionu i Srbiji, te navodi da je Srbija zahvalna na tome.

Vučić o Hrvatskoj: Nije vreme za izborne poruke, već ozbiljnu politiku

Predsednik Srbije rekao je da ga ne pogađa pisanje pojedinih medija u Hrvatskoj o njemu, te da veruje u bolje odnose sa tom zemljom.

"Nadam se da će tamo razumeti da nije uvek izborna kampanja i da nije vreme za izborne poruke, već za ozbiljnu politiku", rekao je Vučić novinarima u Nišu, na pitanje o pisanju hrvatskog Večernjeg lista da je on za "još veću Srbiju", u koju bi spadala i RS i sever Kosova, te komentaru predsednice Grabar Kitarović da je plaši retorika iz Beograda.

Vučić se našalio rekavši da je srećan što hrvatski mediji nemaju šta drugo da rade, nego da pišu o njemu i Srbiji.

"Vidim da sam glavna tema, kao da se neko sekira i misli da postoji mogućnost da se i tamo kandidujem. Ne pada mi napamet, i ne mogu da se kandidujem", rekao je Vučić.

Ne sekiraju ga, kaže, takvi navodi i dodaje da mogu da pišu šta hoću, a da on, sa druge strane može da nabroji više dela, a ne samo reči, iz prethodnog perioda, koja su ozbiljan revizionizam.

"Od toga da su Srbi postali agresori u njihovim zakonima, što nikada nije bio slučaj, do fizičkih napada na srpske predstavnike i toga da su uveli u lektiru dela Stjepana Tomaša u kojima su Srbi siledžije i nasilini, da neki kažu da je Jasenovac bio radni logor, da ima onoliko ulica koje nose ime Mile Budaka... Govorimo o čitavom revizionizmu, ali nema smisla da o svemu tome pričam", rekao je Vučić.

Poručio je da se nada da će ljudi u Hrvatskoj krenuti da se bave budućnošću, a u šali dodao da može da im pošalje njegov dnevni, nedeljeni ili mesečni raspored, da svakog dana mogu da pišu o njemu, jer izglada, kaže, da samo tako mogu nešto da prodaju, u suprotnom bi propali na tržištu.

"Ali, moraće onda da gledaju i kako se otvara mnogo fabrika, a nisam siguran da su na to navikli", primetio je predsednik.

Poručio je da veruje u bolje odnose sa Hrvatskom i da će u toj zemlji razumeti da nije uvek izborna kampanja i vreme za izborne poruke, već za ozbiljnu politiku i ozbiljno, ako ne pomirenje, onda za sagledavanje zajedničkih poslova u budućnosti.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво