Najnovije vesti
Vesti Svet
Kina: Nema razloga za paniku zbog sukoba Pekinga i Vašingtona

Kina: Nema razloga za paniku zbog sukoba Pekinga i Vašingtona

Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je da nema razloga za paniku zbog sukoba Pekinga i Vašingtona, ali je istakao da Kinu niko neće ucenjivati, niti će popustiti pod pritiskom.

Vang Ji
Vang Ji

On je u obraćanju Generalnoj skupštini UN na izjave predsednika SAD Donalda Trampa, koji je optužio Peking da pokušava da se umeša u kongresne izbore u Americi, rekao da protekcionizam može samo da šteti jednoj državi, ali da unilateralni postupci mogu da štete svima.

Kada je reč o sukobu na polju trgovine, Vang je napomenuo da Kina zagovara odgovarajuće rešenje, zasnovano na pravilima i opštoj saglasnosti kroz dijalog i konsultacije na ravnopravnoj osnovi.

Vang je ranije rekao Savetu za spoljne odnose u Njujorku da je potrebno preduzeti konkretne korake, kako bi se održali odnosi SAD i Kine.

- Ovo nije iznenađujuće i nije razlog za paniku. Ono što je važno jeste da treba pronaći način da se sagledaju i ocene razlike i kako se suočiti s njima - dodao je kineski ministar spoljnih poslova.

Govoreći o pitanju denuklearizacije Severne Koreje, šef kineske diplomatije napomenuo je da je za to ključna dalja saradnja Kine i SAD i da Vašington treba podstakne Pjongjang na denuklearizaciju.

- Verujemo da je ispravno da SAD na vreme i pozitivno odgovore i da se sa Severnom Korejom nađe na pola puta - rekao je Vang.

Kineski ministar je izjavio i to da bi poništavanje sporazuma o nuklearnom programu Irana iz 2015. godine moglo da dovede do regionalne trke oružjem.

Vang kaže da Kina stvara bliže ekonomske odnose sa Rusijom i da su Peking i Moskva saglasni kada se radi o međunarodnim pitanjima.