Odluka o direktoru ili prekid rada 1ilustracija Foto: M.M.

Nezadovoljni što ni posle šest meseci nije završen izbor direktora, zaposleni u Gimnaziji „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci protestovali su danas preko puta te škole.

Sindikat Gimnazije doneo je odluku da zaposleni u ponedeljak, 8. oktobra potpuno obustave rad, ukoliko do tada ministar ne donese rešenje o imenovanju direktora ove škole. Zaposleni traže da tu školu i dalje vodi dosadašnja direktorka Tamara Antić.

U pismu ministru prosvete Mladenu Šarčeviću pozivaju ga da ispuni obećanje dato u intervjuu Danasu, da „tamo gde postoji jasna podrška nekom kandidatu neće gledati kako se izjasnio školski odbor, a ako je u kolektivu tesna razlika između kandidata, biće uvaženo mišljenje školskog odbora“. Ministar je rekao i da će apsolutno stavljati veto na izbor ako postoji preporuka Agencije za borbu protiv korupcije.

– Nastavničko veće naše škole je dvotrećinskom većinom podržalo Tamaru Antić, a dobila je i podršku šest članova školskog odbora dok je jedan bio protiv. Agencija za borbu protiv korupcije nije dala preporuku za razrešenje, jer za tim nije bilo potrebe. Smatramo da nema nikakvog razloga da ona ne bude ponovo izabrana – kaže za Danas Stevan Jurić, iz Unije sindikata čiji je Gimnazija član.

On podseća da se konkurs za direktora raspisan još 30. marta, prijavila dosadašnja direktorka i jedna nastavnik iz škole. Nakon što su se o tome izjasnili nastavničko veće i školski odbor, dokumentacija je 29. maja Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, koji po zakonu treba da da svoje mišljenje, pre nego što ministar donese odluku.

– Poslednji dan isteka mandata direktora, 31. avgusta, pokrajinski sekretar postavlja v. d. direktora, koji nije dotadašnji direktor, ni drugi kandidat sa konkursa, već potpuno treća osoba. Istog dana u susednoj Ekonomskoj školi sa kojom delimo zgradu za v. d. je postavljen dotadašnji direktor – priča Jurić.

Dodaje da su se nastavnici dva puta obraćali ministru pismom, u kome pitaju zašto su dobili vršioca a ne direktora, i šta nije u redu sa kandidatom kome je poverenje dalo nastavničko veće i predložio ga školski odbor. Odgovor nisu dobili. U međuvremenu su saznali da je početkom septembra Pokrajinski sekretarijat prosledio dokumentaciju Ministarstvu prosvete, ali da sekretar nije dao nikakvo mišljenje o predloženom kandidatu.

Kako se izjasnio pokrajinski sekretar juče nismo dobili odgovor u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. Umesto toga nam je pisanim putem odgovoreno da će „nakon što ministar podnese ovom sekretarijatu zahtev za davanje prethodne saglasnosti za izbor direktora po konkursu, pokrajinski sekretar doneti akt u skladu sa svojim nadležnostima utvrđenim zakonom“.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili komentar iz Ministarstva prosvete

Politička pozadina

Na pitanje zašto ne sačekaju da se procedura završi, jer ministar ima rok od 30 dana od prijema dokumentacije da izabere direktora, Jurić kaže da „ne pristaju da od njih prave budale“ i da sumnjaju da odugovlačenje procedure ima veze sa činjenicom da dosadašnja direktorka nije članica nijedne političke stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari