Najnovije vesti
Vesti Politika
Zagrebačke NVO osudile napad na Pupovca

Zagrebačke NVO osudile napad na Pupovca

Zagrebačke nevladine organizacije u okviri Kuće ljudskih prava osudile su napad na poslanike u Hrvatskom saboru Milorada Pupovca i Borisa Miloševića koji se dogodio danas u centru Zagreba.

Milorad Pupovac_RAS foto Zoran Ilic  (1) Foto: Z. Ilić / RAS Srbija
Milorad Pupovac_RAS foto Zoran Ilic (1)

Napad na Pupovca, koji je u trenutku napada bio u društvu stranačkog kolege i šefa poslaničke grupe SDS S Miloševića, dogodio se nešto posle 14 sati, po završetku saborskog zasedanja. Njih dvojica su prolazila uz zagrebačku pijacu na Dolcu, kada je na Pupovca bačena gomila hrane, saopšteno je ranije iz SNV.

Documenta u saopštenju koje je potpisao Eugen Jakovčić, ocenjuje da taj napad podseća na godine u kojima su, kako kažu, mržnja i nasilje prema drugima i drugačijima završavale ubijanjem.

"Pozivamo sve u hrvatskom društvu na solidarni otpor protiv rastuće netrpeljivosti i svih pojavnosti fašizma", navodi se u saopštenju.

Antifašistička liga RH ocenjuje da današnji napad na Pupovca i Miloševića pokazuje šta može da napravi "huškačka propaganda" kojom su ovi manjinski poslanici izloženi već duže vreme.

"Medijska promocija onih koji lažu i klevete pogoduje atmosferi u kojoj su neki uzeli sebi za pravo da mogu na one druge bacati hranu, vikati na ulici", ocenjuje ta organizacija.

"Fašizacija hrvatskog društva je opasna pojava, jer fašizam nisu koncentracijski logori, to je kraj, sve počinje izvrgavanjem manjine besu i huškanju, što je gotovo postala svakodnevna pojava u hrvatskom društvu, i to pre svega prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti i svima onima koje ne govore radikalno desnim diskursom", ukazuje Antifašistička liga RH, saopštila je Kuća ljudskih prava Zagreb.

Protiv Pupovca je, inače, proteklih sedmica vođena kampanja kada su predstavnici dela hrvatskih veterana tražili da se javno izjasni o Domovinskom ratu, izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Bačkoj Palanci i vojno-policijskoj akciji Oluja, što je on i učinio nedavno na konferenciji za novinare.