Vesti

0

Komemoracija srpskim vojnicima i civilima na Krfu i Vidu

Autor: MIM

Izvor: Beta

Komemoracija srpskim vojnicima i civilima na Krfu i Vidu

Izaslanik predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Selaković, na komemoraciji na ostrvu Krf položio je vence, a odao je počast i kod spomen-kosturnice na ostrvu Vido, kod mornaričkog krsta i "plave grobnicu".

Komemoraciji povodom 102. godišnjice od povlačenja srpske vojske na ostrvo Krf i odavanju počasti prisustvovali su i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predvođena ministrom Aleksandrom Vulinom, kao i kadeti Vojne akademije.

Posle neuspelog pokušaja da se srpska Vojska povlači dolinom Vardara, a zbog prodora bugarske armije i presecanja komunikacija te izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna u susret srpskoj Vojsci Vrhovna Komanda je 24. novembra 1915. godine odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje.

Posle više od mesec dana teških marševa po najtežem vremenu srpska Vojska se prikupila kod Skadra, Drača i Valone odakle se povukla na Krf na kojem se do aprila prikupilo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13.000 vojnika, a na Korzici i u Francuskoj njih oko 5.000.

Načelnik Vrhovne Komande general Petar Bojović na Krf je stigao među poslednjim ešalonima 5. (18) aprila 1916. godine.

Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije, jer je reč o razdoblju velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika oružanih snaga koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima kroz Kosovo i Metohiju i Albaniju, spas potražili na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR