Neprijatna i ružna pojava posle lekova koji se u Srbiji mnogo koriste

Zbog antibiotika joj rastu crne 'dlake' na jeziku. Osim antibiotika, pojavu ovog poremećaja mogu uzrokovati loša oralna higijena, dehidracija, pušenje, alkohol, lečenje radijacijom područja glave i vrata, neke bolesti...

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.09.2018.

20:52

Neprijatna i ružna pojava posle lekova koji se u Srbiji mnogo koriste
Foto: Thinkstock

Takvi slučajevi, kada kvržice na površini jezika (papile) prime crnu boju, češći su nego što verujete, kažu stručnjaci. Slučaj žene, kojoj je jezik izgledao kao da je odlakavio nakon antibiotika protiv infekcije, opisan je u časopisu New England Journal of Medicine.

Radi se o privremenom stanju poznatom kao "crni dlakavi jezik" uzrokovanom bakterijama i gljivicama. Poremećaj nastaje zbog nedostatka stimulacije površine jezika što dovodi do nakupljanja i gomilanja keratina, a to je savršena podloga za razmnožavanje bakterija.

Žena, koju je pogled na jezik jednog jutra prestravio, ima 55 godina, a antibiotike je dobila posle povrede nogu u saobraćanoj nesreći. Povrede su dovele do infekcije.

Za sedam dana osetila je mučninu, imala čudan ukus u ustima i ugledala crnu mrlju na jeziku, izgledao je kao da je odlakavio. Lekari su posumnjali na antibiotik i zamenili ga drugim lekom. Pole četiri nedelje sve se vratilo u normalu, jezik joj je opet poprimio normalnu boju.

Kod ovog stanja jezik nije uvijek crne boje, ponekad poprimi smeđu, belu, zelenu ili ružičastu boju (zavisi što je bilo u ustima). Osećaj na jeziku je kaoo peckanje i pojavi se čudan metalni ukus.

Stručnjaci procenjuju da oko 13 posto ljudi iskusi ovaj poremećaj. Naglašavaju važnost redovnog održavanja oralne higijene i povremenog pranja jezika četkicom.
Foto: Thinkstock
Naučnici iz Amsterdama testirali su četiri vrste antibiotika na 66 zdravih dobrovoljaca. Uzeli su im uzorke stolice i sline pre i posle uzimanja lekova.

Antibiotike ne treba uzimati osim u slučaju krajnje nužde jer donose telu više štete nego koristi. U slučaju infekcije će pomoći da ozdravite, ali za sobom ostavljaju puno posledica.

Naučnici su zaključili da antibiotici menjaju sastav i raznolikost crevnih mikroba mesecima od uzimanja, a u nekim slučajevima i godinu dana (kod onih koji su uzimali ciprofloksacin). To može otvoriti put opasnim patogenim bakterijama uključujući potencijalno smrtonosnoj Clostridium difficile.

Promena u raznolikosti bakterija može poremetiti imunološki sistem i probavu. Takođe, otkrili su da clindamycin uništava mikroorganizme koji proizvode butirat - masnu kiselinu koja smanjuje rizik od nastanka upala i tumora i ima zaštitni učinak na zdravlje probavnog sistema, prenosi Food Matters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: