Proizvodnja neprijatelja u našoj zemlji svakodnevna 1

Danas reći „Sve je suprotno od onoga što izgleda da jeste“ je rečenica zdravog razuma koji se opire sveopštoj propagandi iz medija, iz političkih narativa.

Trideset i pet godina kasnije od trenutka pisanja drame, ona je dobila nove slojeve i naslage, nova čitanja i mogućnost tumačenja u potpuno novom kontekstu, istaknuto je na konferenciji povodom najave premijere predstave „Balkanski špijun“ po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Tanje Mandić Rigonat u nacionalnom teatru. Premijera je 1. oktobra i ovom dramom počinje sezona u jubilarnih 150 godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu.

– Film „Balkanski špijun“ ima kultni status, i rečenice iz tog filma su, baš kao rečenice iz dela Branislava Nušića, postale sastavni deo našeg govora i razmišljanja o svetu, kao pošalice ali i duboki uvidi u ono što nam se dešava. Danas reći „Sve je suprotno od onoga što izgleda da jeste“ je rečenica zdravog razuma koji se opire sveopštoj propagandi iz medija, iz političkih narativa. Trideset i pet godina kasnije od trenutka pisanja drame ona je dobila nove slojeve i naslage, nova čitanja i mogućnost tumačenja u potpuno novom kontekstu – istakla je Mandić Rigonat i naglasila da drama funkcioniše kao da je pisana za naše vreme i sve ljude zapadne hemisfere.

– U fokusu naše predstave je društvena paranoja. Velika tema neprijatelja i suvišnog čoveka – istakla je ona i dodala da je proizvodnja neprijatelja u našoj zemlji svakodnevna, pa da stoga smatra da ne postoji čovek koji danas nešto kaže ili čini bez straha da će možda dospeti na naslovnu stranu nekakvih novina i biti prozvan kao veliki neprijatelj ove zemlje samo zato što misli izvan poželjne matrice tog određenog trenutka.

– Ilija Čvorović je moj vršnjak koji u ovoj drami nije ležao na Golom otoku, jer to je bila tabu tema koju je Duško otvarao. Danas osetiti se poniženim i iz žrtve postati progonitelj proističe iz drugih okolnosti. On je neko ko je imao jednu zemlju, Jugoslaviju, koja se krvavo raspala. On voli Srbiju, zemlju jedinicu, za razliku od „dvozemljaša“ koji imaju drugu vrstu tragične priče. On se identifikuje kao žrtva sa zemljom i sa narodom koje doživljava kao žrtve istorije i nepravde – opisuje Mandić Rigonat Ilijin lik. Lik podstanara u ovoj „verziji“ je pred bombardovanje otišao na Zapad sa glavom punom snova da postane pesnik, a postao je neko ko pravi biznis u modnoj industriji i posle 20 godina vraća u svoju zemlju sa željom da u njoj stvori nešto novo.

– „Balkanski špijun“ je za mene surovo realistična drama. Tragedija našeg života i trenutaka u kojima živimo. Bez obzira na to što će tokom predstave biti puno smeha, ona je rađena u ključu tragedije – kaže rediteljka i dodaje da svaki lik u predstavi ima značajno mesto. Današnji Ilija Čvorovića je običan čovek, ali atipičan, sve što radi, čini iz srca i duše a ne za novac. Preko Daničinog lika pratimo kako otrov, koji se širi kroz medije, postepeno, iz ljubavi prema mužu, i nju obuzima.

Mandić Rigonat istakla je da je da je bez kompromisa odabrala glumce za koje je mislila i osećala da baš oni ti koji mogu da iznesu predstavu. Ljubomir Bandović, koji u drami glumi Iliju Čvorovića, kaže da je Čvorović danas drugi čovek, pa je stoga cela drama upakovana u jedno uzbudljivo pozorište.

– Svi znamo šta se desi kada psihički labilna osoba uzme stvar u svoje ruke – napomenuo je on.

– Došlo je novo doba, sada igram muške uloge, gotovo je sa ženskim, smučile su mi se – šaljiva je bila Dušanka Stojanović Glid. Ona glumi Đuru, u ovoj verziji sestru bliznakinju glavnog lika.

Nela Mihailović igra Danicu Čvorović, Milutin Milošević podstanara, Katarina Marković Sonju, ćerku Ilije i Danice Čvorović, a Vanja Milačić spikera.

Zaboravljeno dobro u ljudima

Željko Hubač, v. d. direktor Drame, istakao je da su se pronašle dve ideje, njegova želja da „Balkanskog špijuna“ dovede na scenu Narodnog pozorišta i Tanjina da se posveti ovom komadu, i da se u tom nukleusu krije dobra karma predstave.

– Intimni osećaj vezan za ovaj komad jeste da smo (kao društvo) zaboravili dobro u nama. Mi takvi kakvi smo, naivni, nedovoljno obrazovani, sprečeni da primimo pravo saznanje i to dobro usmerimo ka ideji, otišli smo tamo gde nikada nismo želeli da budemo, na onu stranu dobra – smatra Hubač i dodaje da je od 500 ljudi, kako stoji u istraživanjima, jedan psihopata zbog nedostatka empatije. On je dodao i to da je duboko uveren da će predstava „Balkanski špijun“ imati izuzetno dug život na sceni Narodnog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari