Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 28. 9. 2018.

| Društvo

Diskriminacija medija na otvaranju "Cumtobela"

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Kamere Cumtobel
Samo su neki mogli da snime obilazak pogona; Foto: JV/V. Milić

Pre nego što je pogon fabrike Cumtobel i zvanično pušten u rad, predsednik Aleksandar Vučić je sa predstavnicima kompanije obišao pogon, a ovo su mogli da isprate samo pojedini mediji. Kako su kazali iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, kompanija je odlučila da obilazak pogona snimi samo pet medija - RTS, Tanjug, Pink, Prva i Belami.

Kako je fotografu Južnih vesti rečeno da obilazak pogona mogu da slikaju samo oni sa posebnim akreditacijama, novinari su pitali zbog čega su neki mediji diskriminisani. Nakon informacije iz Službe predsednika da je to odluka Cumtobela, predstavnica austrijske kompanije je rekla da je to verovatno bila zajednička odluka zbog nedostatka opreme.

Onda je verovatno zajednički odgovor bio u pozadini, jer mi nismo nikome branili, ali ne može naravno sa protokolom smo se dogovarali, naša agencija je isto sa njima. Verovatno je to bio neki međusobni odgovor. Da li je bio nesporazum ili premalo opreme, izvinjavamo se nije bilo planirano nikoga da isključimo, ali verujem da je oprema u pitanju zato što nemamo dovoljno za sve medije da pokrijemo. Imamo mantile, stvari, verovatno je to bilo u pitanju - rekla je predstavnica Cumtobela.

Cumtobel fabrika Iz "Cumtobela" rekli da je bila zajednička odluka da dozvole ulazak pojedinim medijima, najverovatnije zbog nedostatka opreme; Foto: JV/V. Milić U pozivu za praćenje otvaranja fabrike u Nišu nije bilo naznačeno da fotografi, niti snimatelji koji žele da zabeleže obilazak pogona novootvorene fabrike treba da se akredituju posebno. Službenica iz Službe predsednika za saradnju s medijima su ovakvu situaciju novinarima u fabrici objasnila time da je odlučeno da obilazak pogona prate samo nacionalni mediji, kao i regionalni Belami, ali da je odluka zapravo bila na kompaniji.

Brojni snimatelji i novinari su ostali u sali gde je bilo svečano otvaranje, a čitav protokol je kasnio više od sat vremena.

Iz Službe za odnose s javnošću predsednika su novinarima rekli i da će snimak biti na serveru Vlade, jer je i njihov snimatelj pokrivao obilazak.


Jeremić: To je apsolutno nezakonito

Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije i bivši član Saveta za štampu Petar Jeremić je stava da ne smeju da se selektuju mediji, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju.

To je apsolutno nezakonito. Čak i da su tražili to iz Cumtobela, u Predsedništvu su bili dužni da im kažu da to nije u skladu sa srpskim zakonima - navodi Jeremić.

U pomenutom Zakonu je inače jasno naznačeno da je zabranjena bilo kakva diskriminacija novinara i medija - posredno ili neposredno.

Podsetimo, pogon Cumtobela zvanično je počeo sa radom nakon što ga je simbolično otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na hiljade ljudi je bilo ispred fabrike na otvaranju, a mnogi od njih su u Niš dovezeni autobusima iz gradova širom Srbije. Zaposlenima u javnom sektoru Niša, pa i onima koji rade u školama, bilo je naloženo da dočekaju predsednika ispred fabrike, a nekima je to obrazloženo kao "radna obaveza".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stvani pvaćenici

    08:11 // 29. 9. 2018.

    Što bi rekao mentor sadašnje ideologije,moraš razmišljati kao vlast ili nećeš biti prihvaćen.

  • Tivat

    07:52 // 29. 9. 2018.

    Eh,Gasicevu Zonu da preskoce,sramota!
    Izgleda da se i gazde Cumbotela uclanise u sns i postadose funkcioneri!

  • Меда

    01:41 // 29. 9. 2018.

    Као што новине имају право да интервјуишу кога хоће како им се хоће и када хоће, *ПРИВАТНА* фабрика има права да позива на обилазак кога хоће и под условима које сами произвољно оцене.
    Да се ради о државним органима, људима или јавним предузећема и слично, ту закон може да регулише.

    Зашто би нпр ЈуВе биле обавезне да мене, ако би био новинар, позову у своје просторије и пристану на мој интервју?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: