Gadgets

Nokia 8 bootloader zvanično otključan za developere

Nokia 8 bootloader zvanično otključan za developere
Foto: N.N. | Nokia 8 bootloader zvanično otključan za developere

Za smartfon entuzijaste više nema toliko puno razloga za otključavanje bootloadera.

U prošlosti, ljudi su otključavali firmware telefona kako bi mogli da flashuju softver koji je imao da ponudi više od fabričkih ROM-ova.

U mnogim slučajevima ovo je bio način da se dobije brže, skladnije i funkcionalnije prilagođavanje, nego što se u to vrijeme nudilo preko firmware-a provajdera.

Ovi dani su sada za nama jer su svi Android telefoni sada dobro optimizovani, imaju veliki izbor opcija za prilagođavanje i nude najveći dio funkcija koji nam je potreban na uređajima.

Međutim, oni koji žele da razviju sopstveni prilagođeni firmware ili aplikacije na Nokia uređajima, sada će imati tu priliku, jer je Juho Sarvikas iz HMD-a u tvitu objavio da će Nokia korisnicima omogućiti da zvanično otključaju bootloader svojih uređaja.

Ova opcija nije za svakoga, a Nokia ističe da će otključavanje poništiti garanciju. Takođe, neke aplikacije će prestati da rade, a ovo uključuje Netflix, neke bankarske aplikacije, kao i Google Play jer je sigurnost uređaja kompromitovana.

Oni koji to žele, ovde se mogu prijaviti za dobijanje koda za otključavanje bootloadera za Nokia 8 telefon i vjerovatno neke druge Nokia uređaje.

(NN/benchmark)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije