28. septembar  2018. 14.36  | Izvor: Tanjug

Likovna jesen u Somboru

SOMBOR -

Kulturni centar "Laza Kostić" po šesti put organizuje manifestaciju Likovna jesen koju je davne 1961. pokrenuo Milan Konjović sa namerom da permanentno ukazuje na najaktuelnija zbivanja u našem slikarstvu.

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Somboru, tradicionalna likovna manifestacija, Likovna jesen, predstavlila je aktuelne umetnike kao aktivne činioce društva kroz promovisanje razumevanja umetnosti kao društvene prakse čiji se značaj ogleda u tome da ukazuje na aktuelno stanje u našem slikarstvu.

likovna, kolonija, h

"Imamo jednu dobru situaciju zato što se prvi put pojavljuje tendecija koju možemo da uočimo – jedna je tendencija fotorealističkog slikarsta koje se ponovo pojavljuje a druga je jedno slikarstvo koje podrazumeva je neku ekspresiju i fantaziju", istakao je selektor Sava Stepanov.

"Nešto što bi bila moja selekcija za ovu godinu što će se videti za ovu godinu jeste nešto što izlazi iz površine samog zida a u osnovi tema tih radova su životne priče, politički komentari, ispiracija koja dolazi poput igara kao šaha koje je shvaćeno kao svojevrsna umetnost", objasnio je mladi selektor, Dušan Savić.

Integralni deo izložbe sačinjavaće radovi street art autora, Stefan Jovanović iz Sombora, Stefan Stanojević iz Novog Sada, Aleksandar Jovanović, Ivan Vidović i Nikola Mihajlović nastali u danima neposredno pre otvaranja izložbe.

Gostujuća izložba "Akteri modernosti i modernizma (1951 – 1962)" iz kolekcije Đure Popovića, kolekcionara iz Novog Sada, postavljena je u Galeriji Kulturnog Centra "Laza Kostić" Sombor, u selekciji Dragana Stojkova.

Manifestacija Likovna jesen otvorena je za posetioce do 22. Oktobra.

Tagovi
Srodne vesti