Vučić: Politika rezultata, fabrika, činjenica – nepobediva

Srbija ne sme da gubi i ne gubi u najvažnijem – a to je sigurnija budućnost, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru posle svečanog otvaranja fabrike "Cumtobel" u Nišu. Napominje da se otvaranjem nove fabrike "Cumtobel" u Nišu otvaraju život i budućnost za ljude tog kraja.

Ceremonija otvaranja fabrike počela je jedinstvenim muzičko-scenskim nastupom violinistkinja, koje su imale gudala ukrašena rasvetom koju proizvodi fabrika "Cumtobel".

Fabrika će zaposliti 1.100 radnika, a investicija je vredna više od 30 miliona evra.

"Pre nekoliko dana sam rekao da je naša politika u jednoj oblasti poražena, ali ima jedna, koja ne može da se pobedi, a to je politika rezultata i činjenica, otvaranja fabrika", rekao je predsednik i zahvalio vlasnicima "Cumtobela" što pomažu u kreiranju takve politike, sa kojom će, kako je podvukao, Srbija nastaviti.

"Mi Srbi nismo naučili da se radujemo, niti da pokazujemo poštovanje. Najčešće volimo da se bunimo, prigovaramo, neretko i da tugujemo. Ja kada bih mogao da biram, najviše bih voleo da svaki dan u Srbiji bude ovakav, da svakog dana otvorimo novu fabriku", rekao je Vučić.

Istakao je da nije došlo tek tako do otvaranja ove fabrike i da to nije palo s neba, nije se dogodilo zbog geografskog položaja, već zbog rezultata i truda, napora naših austrijskih prijatelja, među kojima i kancelara Sebastijana Kurca, kao i srpskih vlasti.

Naglasio je da "Cumtobel" znači i blisku vezu sa našim Univerzitetom u Nišu, znači da ćemo, kaže, moći da pripremamo decu za posao koji ih čeka.

Ako budemo marljivi, dodaje, moći će čim završe obuku da privređuju sami i donose novu vrednost našem društvu.

Podsetio je da je Henri Ford govorio da je čovek bez mašine rob, a čovek sa mašinom ili uz mašinu – slobodan čovek.

"Rad koji je osnova naše politike je jedini način da budemo slobodni i ponositi ljudi. Baš kao ovde, kao i na drugom mestu, dajemo ljudima razlog da ostanu, uče, budu veseliji. Moramo da krenemo polako u borbu, znam da će biti potrebno godina dok plate i penzije ne porastu, da privolimo i zamolimo mnoge naše koji su bili primorani da je napuste da se vrate u zemlju, da ovde ulože svoje znanje i energiju", objasnio je Vučić.

Ukazao je da bi voleo da svi u Srbiji imamo ambiciju i želju, energiju, kao što imaju vlasnici "Cumtobela" takvu glad za poslom, rezultatima i uspehom.

"To nam treba od naših koji su napustili Srbiju. Hoćemo da se borimo za njih, da pokažemo koliko ih volimo. Znam da bi sada bili nezadovoljni jer plate ne prate one u svetu. Ali polako ali sigurno ćemo raditi na tome", poručio je predsednik.

"Putevi su ti koji otvaraju put u budućnost"

Napomenuo je da je uvek lako staviti primedbe na sve, i ukazao na postignute rezultate u ovom delu Srbije, navodeći da smo imali otvorene radove na auto-putu ka Bugarskoj, koji će biti otvoren pre kraja godine, a biće započet i auto-put prema Prištini, Tirani i Draču.

"To su važne stvari. Ko god da kaže da nam neki put nije potreban, ne zna šta govori. Putevi su ti koji otvaraju put budućnosti, donose novu prednost Srbiji. Danas Srbija privlači 56 odsto ukupnih direktnih stranih investicija za ceo Zapadni Balkan", ukazao je Vučić.

Najavio je da će danas imati sastanak sa predstavnicima svih opština pet okruga o regionalnom razvoju, te će sa svima videti šta je to što dalje može da pomogne.

"Kada završimo puteve, hoćemo gas da dovedemo u svaku opštinu, a hoćemo i da vidimo šta investitori hoće. Možete uvek da računate na podršku srpske države i lokalne samouprave. Nije to više samo austrijski velikan. Na proizvodima piše 'napravljeno u Srbiji', a ne u Austriji. Ovo je naš proizvod, ovo smo mi pravili. Ovo su naša deca napravila ovde i ovde ćemo još mnogo toga da napravimo", naglasio je Vučić držeći u ruci jedan sklop iz proizvodnje "Cumtobela" u Srbiji.

Istakao je da, kada imate svetlo, možete da vidite da zemlja i grad napreduju, dodajući da osvetljenje pokazuje koliko idemo napred.

"Nemojte da se plašimo svetla. Ja sam shvatio iz vaše priče da je kompanija starija od antičke Grčke. Mi Srbi smo se 1880. bunili protiv sijalice, a imamo i danas stručnjake koji se bune, a mi hoćemo što više sijalica i svetla. Imaćete više prostora da ponudite vaše proizvode na našem tržištu. Hoćemo da naši gradovi budu još više osvetljeni, da privlačimo što više turista, jer mislimo da je naša zemlja lepa", ukazao je Vučić.

"Moraćemo još fabrika da dovedemo"

Govoreći o Nišu, rekao je da je nezaposlenost proteklih godina smanjena, ali da je i dalje sa 25.000 velika, iako je ranije bila na 39.000.

"Ovo nije kraj za nas. Moraćemo još fabrika da dovedemo", poručio je predsednik.

Prisetio se koliko i kako se Srbija borila za "Cumtobel", ukazujući da svoju sreću ne može da sakrije.

"Nema većeg zadovoljstva od toga da od svog rada možeš da stvoriš novu vrednost", naglasio je Vučić.

"Ako sam dobro zapamtio lekciju iz istorije 'starog Rima', odnosno 'Cumtobela', čini mi se da ste rekli da je 1986. bila prelomna za tu kompaniju. Nadam se da ćete govoriti to i o 2018, kada ste otvorili prvu i onda još mnogo fabrika u Srbiji", poručio je vlasnicima austrijskog koncerna.

Zahvalio je Austrijancima što su otvorili "lepoticu od fabrike", u kojoj mora biti čisto kao u apoteci.

"Pitao sam što mora toliko da se pazi na čistoću i rečeno mi je da je to zbog elektronskih uređaja, da na njih ne sme padne nimalo prašine. I onda sam shvatio zašto kod Austrijanaca i Nemaca mora da u fabrikama bude urednije nego u bolnicama. Srećan sam što je danas deo toga i Srbija", naglasio je predsednik koji se nakon svečanog otvaranja "Cumtobela" sastao i sa predstavnicima kompanija "Ziđin" i "Nevsun".

"Otvaramo život i budućnost u Nišu" 

Predsednik se prethodno obratio ispred fabrike pred više od 10.000 građana, koji su ga dočekali aplauzom.

"Otvaramo novu fabriku, nova radna mesta, otvaramo život i budućnost za ljude u Nišu", rekao je Vučić i zahvalio građanima juga i jugoistoka što su ga dočekali u Nišu.

Zahvalan im je, kaže, jer su mu verovali pre nekoliko godina, kada je zemlja bila u rasulu, bankrotstvu, kada je malo ko verovao da možemo da je izvučemo iz toga.

"Vi ste bili ti koji ste imali poverenja u državu, verovali rukovodstvu, stavili interese države ispred ličnih. Zato i možemo da se pohvalimo da 55 odsto od ukupnih direktnih stranih investicija u celom regionu završi u Srbiji", rekao je Vučić.

Borićemo se, poručuje, da ih bude više od 60 odsto.

"Morali smo da donosimo teške odluke. Vladati u zemlji ne znači ispunjavati nečije želje. Nismo mogli da vam se dodvoravamo, morali smo da povlačimo neke teške poteze da bismo danas došli u situaciju da otvaramo fabrike", podsetio je Vučić.

Svih pet okruga – Pčinjski, Pirotski, Toplički, Niški i Jablanički – mogu da računaju na dalju podršku države Srbije, poručio je predsednik Srbije.

"Hoćemo da ulažemo još više", poručio je Vučić koji je tokom dana imao i odvojeni sastanak sa rukovodstvom ovih pet okruga.

Pre dve i po godine, pokrenuta je, kaže, priča o investiranju "Cumtobela" u Srbiji, a danas znamo da će tu raditi 1.100 ljudi.

Podvukao je da se investitori privlače kada imamo uređene finansije, a da nam je dinar čvrst i stabilan već šest godina, a imamo suficit u budžetu tri godine zaredom.

"Biće manji od 47 odsto BDP-a od 1. januara", rekao je Vučić.

"Za razliku od onih koji ne dolaze da vide svoj narod, meni je ovo sedmi put da dolazim na više dana. Došao više nego svi premijeri i predsednici zajedno od 1945. godine", istakao je Vučić.

Dodao je da sada moramo da vidimo šta može sve da se napravi u Crnoj Travi, Bosilegradu, Vlasotincu, čitavom Topličkom okrugu, Beloj Palanci, Pirotskom okrugu, Vranju.

Primetio je da se, tek kada prođe neko vreme i kada neko ode sa vlasti, ljudi sete šta je urađeno.

On sam, kako je istakao, iako je puno napravljeno, ipak nije zadovoljan: "Nisam, jer znam da možemo još mnogo više i bolje", rekao je predsednik Vučić.

Zahvalan je, međutim, građanima jer su znali da onaj ko se ne dodvorava, ko se ne ulaguje narodu, već radi teške stvari – radi najbolje za zemlju.

"Ne možete rak da izlečite tako što pijete aspirin, već uz najteže terapije. Želim da verujem da ćete me podržati u tome i dalje, i ponositi se zemljom koja će biti sve uspešnija, i svojom decom koja će imati budućnost u Srbiji", poručio je Vučić.

Veruje, takođe, da ćemo stvoriti uslove da zapošljavamo naše ljude i da vraćamo naše ljude iz inostranstva, kroz otvaranje novih radnih mesta i povećanje plata i penzija.

"Živela Srbija, nema lepše i voljenije zemlje na svetu", zaključio je Vučić.

Felder: Fabrika u Nišu – uspeh za ceo region i "Cumtobel grupu"

Fabrika za proizvodnju rasvete "Cumtobel" u Nišu primer je uspešne investicije za ceo region i "Cumtobel grupu" na globalnom nivou, poručio je generalni direktor kompanije "Cumtobel" Alfred Felder.

"Velika nam je čast da otvorimo ovu fabriku i prikažemo izuzetan napredak kompanije na globalnom nivou", rekao je Felder.

On je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću na velikoj podršci za tu investiciju "Cumtobela" u Nišu.

"Ova fabrika je spoj izuzetnog kolektivnog napora. Izgradnja je počela 2017. i danas fabriku na površini većoj od 40.000 kvadratnih metara i već smo počeli sa proizvodnjom", rekao je generalni direktor "Cumtobela".

Felder je istakao da je ta kompanija sebi postavila cilj da ta fabrika u Nišu doprinese jačanju kompetitivnosti i da možemo da snabdevamo evropska tržišta.

Podsetio je da je to bila grinfild investicija i da je pre malo više od godinu dana to bila livada i da je to bio veoma kratak period za izgradnju fabrike.

Felder je ukazao da je "Cumtobel grupa" austrijska kompanija koja je na berzi, iako je počela kao porodična firma.

Ističe da je za "Cumtobel" specijalnost svetlost, kvalitet proizvoda, kao i međusobni odnosi unutar kompanija.

"Ova fabrika će biti uspeh za ceo regiona i 'Cumtobel grupu'", naglasio je Felder.

Predsednik Nadzornog odbora kompanije Jurg Cumtobel je, takođe, zahvalio na podršci sa svih strana i istakao da sve to ne bi bilo moguće da nije bilo intenzivne saradnje sa svih strana.

Podsetio je da je kompanija osnovana 1950. godine i da je njihov otac prethodno radio u firmi koja je radila za nemačku odbrambenu industriju.

Govoreći o istorijatu firme, naglasio je da je Austrija bila previše za poslovanje "Cumtobela" i da su zato prvo proširili poslovanje na Evropu, a onda i na svet.

Smatramo da ćemo imati jako dobru budućnost sa poslovanjem fabrike u Srbiji, dodao je Cumtobel.

Bulatović: Zajednički napori da podignemo grad 

Gradonačelnik Niša Bulatović je istakao da je ovo još jedan divan dan za grad Niš, kao i da je u poslednje dve godine takvih dana bilo mnogo.

On je rekao da je nezaposlenost smanjena na 25.000 ljudi i da se i dalje smanjuje.

Istakao je da grad Niš pruža punu podršku politici države i da su u tom smislu uveli mere podsticaja za mala i srednja preduzeća.

"Najveća izdvajanja Niš daje za zapošljavanje. Takođe, prvi smo na Duing biznis listi Svetske banke po brzini izdavanja građevinske dozvole. Vraćamo dugove iz ranijeg perioda i to je doprinos Niša državi i ne bi moglo sve to da se ostvari bez jake podrške", naveo je Bulatović.

Kaže da je Vučić čak 18 puta boravio u Nišu i bavio se projektima, investitorima i razvojem grada i celog juga Srbije.

Prema njegovim rečima, država pomaže grad Niš kroz projekte sa 50 ili 100 odsto bespovratnih sredstava i direktnu pomoć iz budžeta.

"To Niš ne pamti u poslednjih najmanje nekoliko decenija. Svi zajedno ulažemo napore i kapacitete kako bi podigli grad i jug Srbije", rekao je Bulatović.

Gradonačelnik ističe da će velelepni pogon "Cumtobela" obezbediti 1.100 porodica, koliko će tu biti radnika, kao i da će ti prihodi i porezi uvećati budžet grada.

"Znamo da ste austrijski gigant, svetski gigant u toj oblasti, a mi smo ponosni što ste deo kapaciteta preselili u Niš", naglasio je Bulatović.

Predsednik Vučić je krajem jula 2017. položio kamen temeljac za izgradnju te fabrike u Suvom Dolu kod Niša.

Investicija je vredna više od 30 miliona evra i u fabrici je već zaposleno 260 radnika, a prema planovima za rast za period od tri do pet godina, u fabrici će biti postepeno povećan broj radne snage na 1.100 zaposlenih.

Fabrika "Cumtobela" je izgrađena na 40.000 metara kvadratnih, u južnoj industrijskoj zoni Niša.

Austrijska kompanija "Cumtobel" je svetski proizvođač LED rasvete, jedna je od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti.

Fabrika "Cumtobel grupe" u Nišu ima ključnu ulogu u daljem globalnom razvoju kompanije.

Novi proizvodni pogon predstavlja važan element u sadašnjoj proizvodnoj mreži kompanije, proizvodi iz Srbije uglavnom su namenjeni izvozu na tržišta u istočnoj i zapadnoj Evropi, kao i na Bliskom istoku.

U fabrici je polovinom jula počela serijska proizvodnja komponenti za osvetljenje, a u septembru i proizvodnja svetiljki.

Zapošljava više od 6.000 ljudi u proizvodnim pogonima na četiri kontinenta i u prodajnim objektima u oko 90 zemalja.

U segmentu proizvodnje inovativne rasvete ima proizvodne pogone širom Evrope, uključujući i fabrike u Nemačkoj, Austriji, Engleskoj i Francuskoj, kao i u SAD, Australiji, Novom Zelandu i Kini.

Fabrika u Srbiji će služiti prvenstveno za obradu dodatnih planiranih količina proizvodnje za naredne godine.

U tržišnom okruženju obeleženom visokim pritiskom na cene, ova lokacija će "Cumtobelu" pružiti mogućnost da opskrbi svoje glavno evropsko tržište po optimalnim troškovima.

"Cumtobel grupa" iz Dornbirna je osnovana 1950. godine kao porodična firma.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво