SPREČENA LITURGIJA U ULCINJU: Ko je zabranio bogosluženje?

B. DABIĆ

28. 09. 2018. u 11:57

Iz kabineta predsednika Opštine Ulcinj Ljora Nrekića tvrde da nisu zabranili sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske bogosluženje u Starom gradu i naredili policiji da blokira prilaze

СПРЕЧЕНА ЛИТУРГИЈА У УЛЦИЊУ: Ко је забранио богослужење?

Foto TOCG

IZ kabineta predsednika Opštine Ulcinj Ljora Nrekića tvrde da nisu zabranili sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske bogosluženje u Starom gradu na ostacima hrama posvećenog Presvetoj Bogorodici, 27. septembra na Krstovdan, kako su preneli pojedini mediji.

- Predsedniku Opštine Ulcinj niti je stigao zahtev za održavanje liturgije, niti je to ranije bila praksa, niti je iz kabineta predsednika Opštine Ulcinj upućena bilo kakva zabrana za održavanje liturgije - kazao je šef kabineta predsednika Opštine Ulcinj Vaso Radović, koji je objasnio da su takve odluke u ingerenciji predsednika Opštine, odnosno izvršne vlasti.

On je dodao da nadležni organi treba da preispitaju ko je obavestio policiju da zabrani održavanje liturgije.

- Ako je neko prekoračio ovlašćenja, zlouoptrebio pečat Opštine Ulcinj, nadležne službe treba to da utvrde - kazao je Radović.

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske na Krstovdan nije održalo bogosluženje u Starom gradu na ostacima hrama posvećenog Presvetoj Bogorodici. Liturgija je održana u Sabornom hramu u Ulcinju jer je od ranih jutarnjih sati policija blokirala prilaze Starom gradu s južne i severne strane.

Protojerej Siniša Smiljić kazao je za crnogorske medije, da je, prema informacijama kojima on raspolaže, zabrana stigla iz lokalne samouprave.

- Ovo je identična priča onoj u slučaju Svača. Zemljište na kojem se nalaze ostaci hrama pripada Opštini Ulcinj. U toku dana po prvi put u istoriji desilo se da nam se traži odobrenje od opštine pošto se radi o njenoj imovini. O tome su nas izvestila dvojica službenika policije koji su kazali da su od strane lokalne samouprave dobili nalog da spreče okupljanje i služenje liturgije. Dakle, kako smo informisani, opština je zatražila od policije da se na toj lokaciji spreči bilo kakav skup bez odobrenja - kazao je Smiljić.


UPOZORENjE

PROTOJEREJ Smiljanić je rekao da se policija ponašala korektno. Upozorili su da će, ukoliko nema dozvole, biti prinuđeni da fizički spreče okupljanje.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Није Него

28.09.2018. 13:03

немојмо се чудити браћо и сестре, речено је да ће тако бити, оних дана још, а речено је да ће бити и горе, и не само у ЦГ, свуда, на нама је да не поклекнемо

tuzni srba

28.09.2018. 15:02

Od kada to lokalna uprava moze nesto da naredi policiji? Cemu onda sluzi Ministarstvo i Sud? Odavno sam primetio da su policajci naj spremniji kada treba maltretirati gradane, svoje komsije, obicne male ljude nezadovoljne klikama na vlasti? Da li oni zapravo sluze kao sila protiv naroda prvenstveno? Hvala

Gigx

28.09.2018. 17:21

U Ulcinju po kaficima se gleda turska i albanska televizija mnogi nece da pricaju Crnogorski a brzo ce se i odvojiti zbog Mila raspikuce.

Nauta Brodic

29.09.2018. 19:12

Pod americkom upravom se aktivno radi na daljem zavadjanju balkanskih naroda.