Fudbal

Turci ljuti na UEFA: Jadna odluka o EURO

Turci ljuti na UEFA: Jadna odluka o EURO
Foto: Tanjug/AP | Turci ljuti na UEFA: Jadna odluka o EURO

Ministar sporta Turske Muharem Kasapoglu rekao je da je "za žaljenje" odluka UEFA da izabere Njemačku za domaćina Evropskog prvenstva 2024. godine.

Izvršni komitet Evropske kuće fudbala je u četvrtak u Nionu izabrao Njemačku za domaćina EP 2024.

"Uznemirujuće je za UEFA i za Evropsko prvenstvo 2024. godine što naša zemlja nije domaćin, uprkos svojoj snazi. Mi kao zemlja nismo izgubili ništa, Evropsko prvenstvo će izgubiti našu stručnost i naše gostoprimstvo", rekao je Kasapoglu.

Domaćin Evropskog prvenstva dobijen je tajnim glasanjem, Njemačka je dobila 12 glasova, Turska je dobila četiri, a jedan delegat je bio odsutan. Pravo glasa nisu imali predstavnici fudbalskih saveza Njemačke i Turske.

Kasapoglu je ocijenio da je ta odluka "jadna". 

"Bila bi dobitna kombinacija da smo dobili mogućnost da organizujemo takmičenje na ovom području, u ovoj zemlji. Ali, naša zemlja nije izgubila ništa", dodao je on.

Turska ni četvrti put nije dobila organizaciju Evropskog prvenstva, poslije kandidatura 2008, 2012. i 2016. godine. Njemačka i Turska su bile jedini kandidati, a po procjeni Uefe od prošle nedjelje, kandidatura Turske je bila rizična. 

UEFA je nedavno navela i da Turska nema akcioni plan poštovanja ljudskih prava.Nije poznato da li je taj kriterijum, koji je prvi put uveden u specifikaciju organizacije za Evropsko prvenstvo, uticao na izbor zemlje domaćina, zbog represivnog režima predsjednika Turske Redžepa Tajipa Eroana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije