Najnovije vesti
Vesti Svet
Tusk: EU podržava neophodne reforme u organizaciji UN

Tusk: EU podržava neophodne reforme u organizaciji UN

EU podržava napore da se sprovedu reforme u organizaciji UN, kojoj su one neophodne, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

NE KORISTITI!! NEPOZNAT AUTOR
NE KORISTITI!! NEPOZNAT AUTOR

On je u obraćanju Generalnoj skupštini UN u NJujorku rekao da bi lideri međunarodne zajednice trebalo da opreme UN alatima za kolektivno izvršavanje programa organizacije i da je primer toga potreba za više jedinstva prilikom rešavanja sukoba u Siriji i Mjanmaru i sve većoj krizi u Venecueli.

Tusk je istakao da je EU spremna da pruži veću pomoć susedima u osiguravanju bezbednosti i mirovnih operacija, u saradnji sa NATO savezom i afričkim zemljama.

"Anonimnost sajber prostora koriste spoljašnji učesnici kako bi pokrili štetno mešanje u politiku. UN bi trebalo da pomognu u razotkrivanju ovog fenomena i da pripisuju odgovornost", naglasio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta dodao je da UN mora da uloži napore i u jačanju demokratske prilagodljivosti, javio je "Sputnjik".

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je u utorak da je posvećen reformisanju organizacije, kako bi ona bila efikasnija i sposobnija za suočavanje sa trenutnim globalnim izazovima.

Tusk je istog dana rekao da će EU i i NATO proširiti saradnju na polju sajber bezbjednosti i u borbi protiv protivzakonite migracije, u okviru zajedničke deklaracije.