Capital.ba

Penzionere zbunili iznosi novčane pomoći

27.09.2018. / 11:05

BANJALUKA – Telefoni Fonda PIO RS učestalo zvone ovih dana jer ih pozivaju oni penzioneri koji imaju nejasnoće u vezi sa podjelom jednokratne novčane pomoći po odluci Vlade RS.

Najviše nejasnoća imaju oni koji su dobili po 30 KM jednokratne pomoći, ali Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS, kazao je da se građanima strpljivo objašnjava da, ako se penzija u cijelosti prima iz RS ili BiH i označena je kao samostalna, nisu morali dostavljati ništa, međutim, korisnici srazmjerne penzije (jedan dio iz RS, a drugi dio iz neke druge države) morali su dostaviti dokaz koliko primaju iz te druge države.

“Tako bismo kad saberemo penzije vidjeli da li se penzioner uklapa u pomoć od 100, 50 ili 30 KM. Zbog toga nam je bio potreban dokaz da bismo zbirom došli do iznosa”, kazao je Joksimović.

On je naveo da je za te penzionere bio rok do 15. septembra da dostave dokaze o tim inostranim penzijama.

Onima koji nisu dostavili taj dokaz, kako ističe, svima je isplaćeno po 30 KM, ali je rok za dostavljanje tih dokaza produžen do 30. septembra.

“Ako do 30. septembra dostave dokaz, oni će naknadno dobiti razliku”, pojasnio je Joksimović.

Ističe da penzioneri, ukoliko nisu u mogućnosti da dođu, takve dokaze mogu da dostave i mailom na adresu: jednokratnapomocŽfondpiors.org.

Još jedna od nejasnoća penzionera je i da li pravo na ovu pomoć imaju penzioneri u RS koji primaju isključivo inostranu penziju, ali je iz Fonda pojašnjeno da oni koji barem u nekom minimalnom iznosu nemaju domaću peziju, već isključivo inostranu, nemaju pravo na jednokratnu pomoć.

Podsjećamo, oni penzioneri čija penzija ne prelazi visinu prosječne penzije u RS, odnosno do 366 KM, dobiće po 100 KM jednokratne pomoći.

Oni koji imaju penziju veću od prosječne penzije, a manju od prosječne plate u RS, odnosno do 850 KM, dobiće po 50 KM, dok oni čija penzija iznosi više od 850 KM dobijaju jednokratnu pomoć od 30 KM.

Za ovu jednokratnu pomoć penzionerima iz budžeta je izdvojeno oko 17 miliona KM. Neyavisne novine

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!