Najnovije vesti
Vesti Svet
Tompson i "ustaša sa Hitlerovim brkovima" tuže predstavnike SRPSKE MANJINE: Oni lažu i pozivaju na nasilje

Tompson i "ustaša sa Hitlerovim brkovima" tuže predstavnike SRPSKE MANJINE: Oni lažu i pozivaju na nasilje

Pevač Marko Perković Tompson, HOS-ov zapovednik Marko Skejo, bivši političar Zdravko Tomac i još sedam osoba podigli su privatne tužbe protiv Saše Miloševića i Tamare Opačić, urednika biltena Srpskog narodnog veća optužujući ih da "lažu i falsifikuju podatke".

tompson foto oliver bunic (2) Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
tompson foto oliver bunic (2)

- Zbog onoga što se godinama ponavlja u biltenu SNV, neovlašćeno i bez argumenata, u kontekstu mržnje, rasizma, šovinizma, neofašizma, kako se kvalifikuje čitav niz ljudi godinama, odlučili smo tome da kažemo dosta - poručili su predstavnici "desetorke" koja se obratila sudu tužbama.

Foto: screenshot

Njihov pravni zastupnik, advokat Mate Knezović, rekao je u sredu na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora da se radi se o teškim i ozbiljnim klevetama te "podmetanju govora mržnje i pozivanja na nasilje" njegovim klijentima.

Foto: Wikipedia / Wikipedia

- Bilten brani agresorske težnje u Hrvatskoj i svaka kritika koja je upućena smatra se napadom na srpsku zajednicu, nasiljem, pretnjom nasiljem, govorom mržnje i tome slično. Reč je o časnim ljudima koji su poznati hrvatskoj javnosti, koji iza sebe imaju vrlo kvalitetne radove, od naučnih do umetničkih, do političara koji su stvarali hrvatsku državu - rekao je Knezović i dodao da oni "smatraju da hrvatski intelektualci, ali i hrvatski narod ne smeju više da ćute pred klevetama protiv njih lično, ali pred klevetama protiv hrvatskog naroda i države”, piše Jutarnji list.

Bilten SNV svake godine donosi godišnji pregled napada na Srbe u Hrvatskoj, a statistika ukazuje da je pritisaka, uvredljivih ispada i agresivnih napada nažalost sve više. U samom biltenu vrlo su precizno navedeni datumi i događaji koji mogu da se okvalifikuju kao napadi na Srbe, a te podatke koriste i ugledne svetske agencije specijalizovane za zaštitu ljudskih prava.

Ko podnosi tužbu?

Jedan od pomenutih "intelektualaca", kako ga je Knezović nazvao, slavu je stekao upravo pevajući o najstrašnijim zločinima protiv Srba.

Foto: Facebook

Marko Perković Tomson, kome su zbog tekstova i šovinističkih ispada, zabranjeni koncerti na bilo kojem mestu van Hrvatske, osim u kantonima Federacije BiH sa hrvatskom većinom, autor je pesme "Čavoglave" čiji su stihovi "Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici, stići će vas naša ruka i u Srbiji" i "Stići će vas Božja pravda, to već svako zna, sudit će vam bojovnici iz Čavoglava". Jedna od najpoznatijih Tompsonovih pesma je i "Jasenovac i Gradiška Stara", čiji stihovi glase:

"Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara

Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure

U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila

Oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu".

Još jedno poznatije ime na spisku onih koji tuže SNV je Marko Srejo, bivši komandant HOS-a. Hrvat sa Hitlerovim brkovima, kako ga često nazivaju (čak i hrvatski mediji) svoje govore redovno završava ustaškim pozdravom "Za dom", a kako je rekao pre godinu dana, "Jasenovac je Hrvatska".

- Ti momci su dali za Jasenovac svoje živote, ne vidim razloga da ta ploča tu ne ostane. A u Vukovaru stoje ćilirični spomenici koji su bili upereni protiv Hrvatske. Pozdravljam vas sa starim hrvatskim pozdravom "Bog i Hrvati i za dom spremni" - rekao je Skejo na protestu protiv uklanjanja table sa natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu pre godinu dana.

Na snimcima koji se mogu pronaći na "Youtube" kanalu, Skejo paradira u ustaškoj uniformi, a kolona na pitanje "Ko smo mi", odgovara "Mi smo ustaše!". Posebno je ponosan na svoje brkove, a zanimljvo je da je u aprilu 2015. osuđen na godinu dana zatvora uslovno zbog privrednog kriminala u firmi "Atlas za dom".

Inače, Marko Skejo je član Hrvatske čiste stranke prava (HČSP). Smatra da je Ante Pavelić bio "najveći sin hrvatskog naroda" i da je "u datim istorijskim okolnostima činio najbolje što je mogao za hrvatsku državu".

Na pitanje što je s logorima - Jasenovcem i Gradiškom, Skejo je odgovorio: "Nisu to bili logori, nego bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici".