Najnovije vesti
Slobodno vreme
U SUSRET SVETSKOM DANU SRCA Značaj magnezijuma iz vode na kardiovaskularno zdravlje

U SUSRET SVETSKOM DANU SRCA Značaj magnezijuma iz vode na kardiovaskularno zdravlje

Magnezijum ima veliki značaj za kardiovaskularno zdravlje, međutim, redovnim analizama krvi ne može se utvrditi stvarno stanje magnezijuma u ćelijama, pa nedostatak ovog minerala u većini slučajeva ostaje neotkriven.

_DSC0027 copy Foto: Promo
_DSC0027 copy

O neprepoznatom deficitu magnezijuma, kao mogućem glavnom pokretaču bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i o upotrebi ovog minerala u prevenciji i lečenju tih bolesti, bilo je mnogo reči u člancima objavljenim ove godine u časopisu britanskog kardiovaskularnog udruženja Open Heart. Moguće je da upravo nedostatak magnezijuma vodi ka pojavi hipertenzije, aritmija, kalcifikacije arterija, ateroskleroze, zastoja srca i povećanog rizika od tromboze.

Naučnici ističu da je većina ljudi modernog doba u povećanom riziku od nedostatka magnezijuma, kako zbog njegovog smanjenog sadržaja u hrani i prevelike konzumacije rafinisanih namirnica, tako i zbog upotrebe lekova koji utiču na njegovo izlučivanje iz organizma. Manjak magnezijuma u organizmu takođe se povezuje sa stresom i alkoholizmom.

Preporučeni unos magnezijuma iznosi 375 mg dnevno, a dobri prirodni izvori su orašasti plodovi, mahunarke, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće i prirodna mineralna voda bogata magnezijumom.

Foto: Promo

Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medicine, koje je sprovedeno analizom zdravlja više od milion učesnika praćenih u periodu od četiri do trideset godina, potvrđuje da je važno voditi računa o izboru hrane i pića koje konzumiramo. Istraživanje je pokazalo da ishrana bogata magnezijumom smanjuje rizik od zastoja rada srca, moždanog udara, dijabetesa, kao i smrtnosti od svih ovih uzroka.

Značaj unosa magnezijuma putem vode pokazuju naučne analize objavljene u časopisu Nutrients, u okviru kojih je više od 77.800 slučajeva ustanovljeno da je veća količina magnezijuma u vodi za piće značajno povezana sa manjim rizikom od smrtnosti od koronarne bolesti srca.

Prema istraživanjima naučnika u poslednjih nekoliko decenija, oblik magnezijuma u prirodnoj mineralnoj vodi, koja dolazi iz izvora bogatog magnezijumom, za organizam je lako iskoristljiv i biološki visoko vredan.

Odabirom ovakve, funkcionalne vode koja prirodno sadrži magnezijum, na praktičan način može se povećati unos magnezijuma na preporučenu dnevnu količinu i omogućiti normalna funkcija mišića, uključujući i srce.

Da li ste znali da Srbija ima jedinstven prirodni resurs - prirodnu mineralnu vodu koja u samo jednom litru sadrži preporučenu dnevnu količinu magnezijuma, a na tržištu je dostupna u gaziranoj, blago-gaziranoj i negaziranoj varijanti?