Linkovi

Slovačka policija privela osumnjičene za ubistvo novinara i njegove verenice


Arhiva - Sveće upaljene u čast ubijenog novinara i njegove verenice tokom protesta u Bratislavi, Slovačka, 28. febraura 2018.
Arhiva - Sveće upaljene u čast ubijenog novinara i njegove verenice tokom protesta u Bratislavi, Slovačka, 28. febraura 2018.

Slovačka policija privela je jednu ili više osoba osumnjičenih za ubistvo novinara-istraživača Jana Kucijaka i njegove verenice, javilo je nekoliko slovačkih medija u četvrtak, citirajući policijske izvore.

Policija je saopštila na svojoj Fejsbuk stranici da je privela osobe osumnjičene za zločin i da sprovodi istragu, ali nije rekla o kom se slučaju radi.

Policija je odbila da da više komentara.

Mediji, uključujući i portal dnevnika SME i Aktuality.sk, u kojima je Kucijak radio, izvestili su da policija vrši istragu na jugu zemlje.

Kucijak, koji je pisao o političkoj korupciji u Slovačkoj, nađen je ubijen iz vatrenog oružja zajedno sa verenicom Martinom Kusnirovom u njihovom domu u pregrađu Bratislave u februaru. Oboje su bili stari 27 godina.

Ubistvo je šokiralo naciju i izazvalo javni gnev zbog korupcije, izazvavši najveće ulične proteste u zemlji od okončanja komunističke vladavine 1989.

Pritisak je prisilio na ostavku dugogodišnjeg premijera Roberta Fica i njegovog minista unutrašnjih poslova, Roberta Kalinaka, kao i bivšeg šefa policije Tibora Gaspara.

Kucijak je, između ostalog, istraživao slučajeve pronevere koji su uključivali biznismene sa vezama u slovačkoj politici. Takođe je tragao za mogućim mafijaškim vezama Italijana koji imaju biznise u Slovačkoj.

XS
SM
MD
LG