Najnovije vesti
Vesti Svet
Obama kritikovao ekološku politiku Donalda Trampa

Obama kritikovao ekološku politiku Donalda Trampa

Bivši američki predsednik Barak Obama dotakao se danas stava aktuelnog predsednika SAD o zaštiti životne sredine, navodeći da svetu treba "politička i socijalna posvećenost" za postizanje održivosti.

Barak Obama Foto: youtube
Barak Obama

"Na žalost imamo američku administraciju koja se na različite načine bavi ovim problemima", rekao je Obama na skupu poslovnih lidera u Oslu, prenosi AP.

Govoreći na skupu u Oslu, Obama nije pomenuo svog naslednika, ali je kazao da se plaši da u SAD raste protekcionizam i autoritarizam od kako je on napustio kancelariju.

On je istakao da bi svet trebalo više da se fokusira na zaštitu životne sredine, veću raznolikost u poslovanju i podrži korišćenje tehnologije u rešavanju globalnih problema.

"Najveći problem koji vidim na globalnom nivou u ovom trenutku je pitanje održivosti životne sredine", rekao je on i dodao da je pariski sporazum o klimatskim promenama iz 2015. godine, "prvi korak u pravom smeru, ali samo prvi korak".

Prema njegovim rečima održivost životne sredine postići će se kada lideri usvoje nove tehnologije, ali da to zahteva "političku i društvenu posvećenost" koja trenutno ne postoji.

Administracija Baraka Obame ratifikovala je Pariski sporazum u septembru 2016. godine, međutim Tramp je odbacio taj sporazum u junu 2017. godine.

Kako se navodi, Obama je nosio tamno odelo sa svetlo plavom majcom sa kragnom.