Najnovije vesti
Vesti Svet
Britanski mediji: Osumnjičeni za trovanje ruskog špijuna je RUSKI PUKOVNIK kojeg je odlikovao Putin?

Britanski mediji: Osumnjičeni za trovanje ruskog špijuna je RUSKI PUKOVNIK kojeg je odlikovao Putin?

Jedan od osumnjičenih za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja nervnim agensom novičok, ranije identifikovan kao Ruslan Boširov, zapravo je 39-godišnji pukovnik Anatolij Vladimirovič Čepiga, tvrde britanski mediji.

Aleksandar PetrovRuslan Boširo Foto: Charles Lister ‏ / Twitter
Aleksandar PetrovRuslan Boširo

Naime, obučeni ubica je zapravo ruski pukovnik kojem je Vladimir Putin dodelio orden najvišeg ranga za služenje državi, koji je učestvovao u borbama u Čečeniji i Ukrajini, a imenovan je za heroja ruske federacije 2014. godine, piše britanski Telegraf.

Zbog ovih navoda, pomenuti list tvrdi da je jasno "da je Vladimir Putin lagao kada je rekao da su Skripaljevi trovači bili obični civili".

Čepiga i drugi muškarac koji je identifikovan kao Aleksandar Petrov, odbacili su optužbu za trovanje Skripalja nervnim agensom novičok, rekavši da su tada bili na odmoru u Engleskoj, kao i da nisu imali nikakve veze sa napadom.

Pravi identitet Aleksandra Petrova ostaje nepoznat, ali kako britanski list saznaje, antiteroristička jedinica policije i službe za bezbednost znaju njegovo pravo ime, kao i dok je tokom putovanja u Solsberi promenio samo prezime.

Boširov I Petrov su se pojavili na ruskoj televiziji, po Putinovoj naredbi, kako bi potvrdili da je jedini razlog njihovog boravka u Britaniji razgledanje istorijskih spomenika “prelepog Solsberija”.
Foto: BBC / screenshot
Boširov I Petrov su se pojavili na ruskoj televiziji, po Putinovoj naredbi, kako bi potvrdili da je jedini razlog njihovog boravka u Britaniji razgledanje istorijskih spomenika “prelepog Solsberija”.

Jedan bivši visoki ruski vojni zvaničnik ocenio je da je trovanje Skripalja nervnim agensom novičokom "posao naručen od najviše nadležnog organa".

Nakon što je Skotland Jard objavio dokaze, uključujući i snimak sa video nadzora u blizini Skripaljeve kuće na dan kada je otrovan, Boširov i Petrov su se pojavili na ruskoj televiziji, po Putinovoj naredbi, kako bi potvrdili da je jedini razlog njihovog boravka u Britaniji razgledanje istorijskih spomenika “prelepog Solsberija”.

Tereza Mej je osumnjičene javno optužila da su članovi ruske vojne obaveštajne službe  GRU. Objavljeno da je Čepiga 17 godina bio borac elitne specijalne jedinice pod komandom GRU-a i da je najmanje devet godina radio pod lažnim identitetom.

Takođe, dodeljeno mu je više od 20 priznanja i medalja Heroja Ruske Federacije, ali za razliku od drugih dobitnika ordenja, o njemu je dostupno vrlo malo podataka. Ordenje obično uručuje ruski predsednik i dodelju se sve nekoliko osobama godišnje.

Rusija 2014. godine nije bila uključena u borbe protiv Čečenije ili Sirije, ali postoji slika njegove jedinice – broj 74854 četrnaeste posebne brigade specijalnih snaga na istočnoj granici Ukrajine te godine.

Čepiga je rođen u malom selu koje broji 300 stanovnika, blizu granice sa Kinom 1979. godine. Sa osamnaest godina upao je u Vojnu akademiju u Blagovješčensk, grad koji se nalazi na manje od sat vremena od njegove kuće. U Moskvu se preselio 2012. godine, oženjen je i ima sina. Takođe, prema evidenciji iz pasoša ime Ruslan Boširov dato mu je 2009. godine najkasnije.

Londonska policija odbila je da komentarise napise medija, međutim britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson potvrdio je njihovu istinitost na Tviteru.

"Pravi identitet jednog od osumnjičenih za slučaj u Solzberiju je pokazao da se radi o ruskom pukovniku. Hvala ljudima koji su tako neumorno radili na ovom slučaju", napisao je Vilijamson na Tviteru, da bi kasnije obrisao taj post.