Optužnica protiv gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića 1

Slovenačko Državno tužilaštvo saopštilo je danas da je odbijena žalba gradonačelnika LJubljane Zorana Jankovića na optužni predlog koji ga tereti da je jedan od umešanih u zloupotrebu javnih sredstava prilikom izgradnje sportskog parka i stadiona Stožice.

Za zloupotrebu službenog položaja, prevaru na štetu Evropske unije, korišćenje netačne dokumentacije za odobravanje kredita i uništavanje poslovne dokumentacije, uz Jankovića je osumnjičeno još osam osoba, prenela je Hina.

Među njima je više njegovih saradnika iz gradske uprave, kao i nekadašnji ministar odbrane Roman Jaklič, koji je u vreme izgradnje stadiona bio direktor Sportskog centra Tivoli.

Nova optužnica protiv Jankovića otežava njegovu situaciju na lokalnim izborima 18. novembra, na kojima namerava da se ponovo kandiduje za gradonačelnika.

Janković i drugi optuženi terete se da su 2010. sa privatnim preduzećem Grep potpisali ugovor o fiktivnom najmu parkirališta na stadionu, kako bi ta kompanija dobila dodatnih 50 miliona evra kredita, kao i da su opštini LJubljana osigurali sufinansiranje stadiona iz državnog budžeta i iz evropskih fondova fiktivnom dokumentacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari