Dostupni linkovi

Kampanja uvreda


Predizborni posteri u Sarajevu
Predizborni posteri u Sarajevu

Desetak dana dijeli Bosnu i Hercegovinu od opštih izbora a dosadašnja predizborna kampanja liči na sve drugo osim na predstavljanje ciljeva i programa na osnovu kojih se osvajaju glasovi birača

Politički skupovi sve više podsjećaju na bojno polje na kojem se na protivnika puca iz svih raspoloživih oružja. Umjesto da pokažu šta su do sada postigli ili za šta će se boriti u novom mandatu do 2022. godine, stranački skupovi najčešće protiču u "blaćenju" protivnika, odmjeravanju ko je bolji pripadnik svoje nacije, u analizi da li su preci nekog kandidata čistokrvni pripadnici ovog ili onog naroda. Primitivizam, nacionalizam, jezik mržnje, uvredljive poruke samo su dio kolorita u kojim protiču predizborne političke parade.

Takvo ponašanje već je dobilo odgovor iz Centralne izborne komisije (CIK BIH) koja je u utorak izrekla novčane kazne Vukoti Govedarici, kandidatu Saveza za pobjedu (Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa) i Dževadu Adžemu, kandidatu DF-Građanski savez, jer su“ koristili jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje“. Odgovornim su proglašene uz novčane kazne i partije koje su ih kandidovale.

To je samo tek jedan primjer da se u borbi za glasove birača ne biraju riječi ni sredstva. Pored ostalog, vrijeme pred izbore pokazuje manjak demokratske kulture što je karakteristično za BiH, navodi politčki analitičar dr Slaven Kovačević.

Sarajevo
Sarajevo

"Stranke i kandidati koji nemaju konkretne izborne programe i koji ne nude viziju narednog četvorogodišnjeg perioda na način da se izborna obećanja mogu provjeravarti tokom mandata, koriste retoriku kojom podižu tenzije u emotivnom smislu i tako obezbjeđuju mjesto u vlasti. BiH ima kroničan nedostatak demokratske kulture pa se glasači opredjeljuju prema emocijama umjesto da razmišljaju šta im neki kandidat donosi kao dobrobit – veće penzije, bolji zdravstveni sistem, savšeniji obrazovni sistem? Nedostatak demokratske kulture ostavlja prostor za političke manipulacije onih stranaka i kandidata koji svjesno ulaze u prostor blaćenja drugih, kako bi podigli tenzije kod glasača. A glasači im daju praktično, glas na neviđeno. Tome doprinosi i činjenica da 50 posto građana ne izlazi na izbore te se najveći broj stranaka ciljano fokusira na one koji će otići na birališta, budeći njihove, prije svega etničke emocije“, smatra Kovačević.

Izbori na mrežama
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i kandidat za člana Predsjedništva BiH poznat je po tome što se rado prihvata mikrofona i pjevačkim umijećem uveseljava okupljeni narod. Sada je umjesto pjesme, oduševljenje izazvao neukusnim komentarima na račun Vukote Govedarice, predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) koji je kandidovan za predsjednika Republike Srpske (RS).

"Svjedočim i garantujem da je Željka Cvijanović veći Srbin od Govedarice. U političkom smislu ona je veći muškarac od Govedarice. On je baš ona ženska stvar“, smijao se Dodik, kao i njegovi simpatizeri. Oduševljenje retorikom svoga šefa nije krila ni pomenuta predsjednica entitetske vlade.

Sarajevo
Sarajevo

Ali, ni Vukota Govedarica, kandidat Saveza za pobjedu (SZP) nije se proslavio nekim svojim izjavama. Tako je u Brčkom izjavio:

"Distrikt Brčko je sastavni dio Republike Srpske i ne možemo da imamo ovakav odnos prema narodu koji živi u ovom distriktu", rekao je Govedarica. Pri tome je zanemario činjenicu da je prvi i jedini distrikt u BiH " jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom Bosne i Hercegovine“, kako piše u Statutu Diskrikta Brčko.

Takođe na skupu održanom na Palama Govedarica je poručio da će kao budući predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republila Srpska ličiti na Radovana Karadžića. (Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora za genocid na području Srebrenice i za druge ratne zločine).

Sarajevo
Sarajevo

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je u utrci za novi mandat u Predsjedništvu BiH, sa skupa u Stocu je najavio krizu u BiH, ukoliko on ne ostvari pobjedu. Iz Novog Travnika je odaslao još jedan biser:

"Danas više nego ikada hrvatski narod povezuje biće Bosne i Hercegovine. To je narod koji mora biti centimetar viši od prosjeka“, poručio je Čović.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i kandidatkinja Stranke demokratske akcije (SDA) za Parlament Federacije BiH Sebija Izetbegović je, samouvjereno poručila: "Čim sam ja na listi, Stranka demokratske akcije (SDA) je najbolja“.

Ogorčena bitka se vodi za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, posebno između Šefika Džaferovića (SDA) i Fahrudina Radončića predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB). Radončić se tako hvalio svojim čistim korijenima, uz ovu izjavu:

''Meni prigovaraju da sam navodno loš musliman. A moj rođeni amidža Redžep ef. Radončić je 30 godina bio imam u Rogatici. U mojoj kući se uvijek čuvala sveta Knjiga, a meni je neko prije 60 godina dao ime Fahrudin, a ne, recimo, Denis'', rekao je Radončić na predizbornom skupu u Olovu. Time je aludirao na Denisa Bećirovića, kandidata SDP-a za Predsjedništvo BiH.

Banja Luka
Banja Luka

Šefik Džaferović je za svoje protukandidate izjavio da je Denis Bećirović "lider populizma", a Fahrudin Radončić "lider smutnje". Zamjerio je Radončiću što krije ključne informacije iz svog života.

"Podaci iz Radončićeve biografije počinju negdje oko njegove 25 – 30 godine. Ne zna se gdje je rođen, kada je rođen, gdje je i je li završio osnovnu i srednju školu, je li završio fakultet. Tvrdi za sebe da je realiziran čovjek a da li je to onaj koji se nasloni na vlast kao što se on naslonio na SDA, praveći imperiju 'Dnevni avaz' koji smo zajedno stvorili a kasnije ga je okrenuo protiv SDA, nanoseći trajnu štetu Bošnjacima“, poručio je Džaferović.

Predsjednik Centra za izborne studije (CIS) Adnan Huskić navodi da građani u izbornoj kampanji ne dobijaju odgovore na ono što je za njihov svakodnevni život najvažnije.

"Postoje dva segmenta kampanje – prvi je blaćenje protivnika na sve moguće načine a drugi je čisti populizam, podilaženje masi. BiH treba nešto sasvim suprotno, treba joj politika s vizijom, političari koji će odgovorno i konkretno predstavljati i izvršavati ciljeve u narednom četvorogodišnjem mandatu. To je izostalo pa izborne poruke ostaju u domenu lake prodaje onog što bi moglo imati najbolju prođu kod građana, što je dominantna matrica u BiH. Imamo uzlaznu putanju u govoru mržnje, u primitivizmu. Ne govorim o izrečenim sankcijama CIK-a, koji prema mom mišljenju selektivno radi, ali definitivno se može pratiti kako naprimjer, otvaranje nekih nezaraslih rana postaje vrlo pupularno. Naprimjer, nakon poznate izjave Milorada Dodikada u Srebrenici nije bilo genocida nego da se radilo o humanom preseljenju, on je ovih dana poručio da je Srebrenica nametnuta priča zapada kako bi se ocrnili Srbi. Sve u svemu, očigledno je da predizborna retorika vodi BiH u dno i u političko blato, koje ne može ni građanima ni državi donijeti ništa dobro“, ističe Huskić.

Zavadi i zapjevaj, opet su izbori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:11 0:00

I dug je spisak sličnih nekorektnih, provokativnih, mržnjom i nacionalizmom ispunjenih govora na predizbornim skupovima. Oni tek ulaze u završnicu pa će građani BiH i dalje slušati uvredljive poruke na račun onih drugih, u ogorčenom nastojanju za ostanak na vlasti ili za njeno osvajanje, umjesto nuđenja programa i vizija do 2022. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG