Infektolog: Majmunske boginje nisu opasne kao što izgledaju VIDEO

"Lečenje majmunskih boginja je i te kako moguće. U Americi, kad su se prvi put pojavile 2003. godine, svima koji su bili u kontaktu sa obolelima data je vakcina protiv variole i uspeli su da zaustave epidemiju. Izlečili su i obolele. Postoje i antivirusni lekovi, a i simptomatske mere", rekao je profesor doktor Dragan Mikić, načelnik Klinike za infektivne bolesti VMA.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

11:46

Default images

Pojasnio je da je reč o bolesti životinja koja se povremeno prenosi na ljude, pre svega kontaktom, a retko i respiratorno.

"Zovu se majmunske, a mogle su da se zovu i glodarske boginje. Najverovatnije, jer su prvi put otkrivene kod majmuna, ali oni nisu izvor već glodari. Mada se definitvno ne zna pravi izvor zaraze", rekao je profesor Mikić.

Kompletnu priču iz emisije "Jutro sa Jovanom i Srđanom" pogledajte u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: