Vesti

0

Brnabić: U Njujorku razgovaram o evropskim integracijama i dijalogu s Prištinom

Autor: MIM

Izvor: Beta

Brnabić: U Njujorku razgovaram o evropskim integracijama i dijalogu s Prištinom

Izvor: Foto: Beta / Vlada Srbije

Ona je rekla da će taj susret, koji nije bio ranije planiran, verovatno biti održan u četvrtak ili petak, i ocenila i da je to dokaz boljih odnosa SAD i Srbije.

"Imala sam brojne sastanke tokom prepodneva a posle podne učestvujem na panelu o mirovnim akcijama (Akcija za mir) na kojem ću u ime Srbije da kažem da više od 300 naših ljudi učestvuje u mirovnim misijama širom sveta što je još jedan pokazatelj ozbiljnosti Srbije i njene posvećenosti miru i bezbednosti u svetu", rekla je srpska premijerka.

Prema njenim rečima, na tom panelu će takođe pozvati da se ne smanjuje misija UNMIK-a na Kosovu jer je značajna u još "na žalost kompleksnom okruženju" na Kosovu i Metohiji.

Brnabićeva je dodala da sa raznim sagovornicima govori o evropskim integracijama Srbije i predstavlja već "završene reforme u zemlji kako bi do kraja godine bilo otvoreno što više poglavlja".

Premijerka Srbije je dodala da su takođe svi zainteresovani za tok dijaloga između Beograda i Prištine navodeći da svi cene "hrabre poteze predsednika Srbije Aleksandra Vučića u njegovom pokušaju da reši višedecenijski problem čije će rešenje uticati na stabilnost i bezbednost u regionu i u Evropi".

Kako je ranije saopštila Vlada Srbje, Brnabićeva je razgovarala sa premijerima Belgije i Holandije, Šarlom Mišelom i Markom Ruteom, sa premijerkom Norveške Ernom Solberg i norveškom ministarkom spoljnih poslova Inom Mari Eriksen Sereide, kao i s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Premijerka se susrela i s crnogorskim kolegom Duškom Markovićem i sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Brnabićeva sutra treba da učestvuje na poslovnom forumu "Blumberg global" dok će u četvrtak održati govor na Generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine UN.

 

Podrška Holandije jako važna Srbiji na putu ka EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić koja predvodi državnu delegaciju na Generalnoj skupštini UN u Njujorku izjavila je danas posle razgovora s holandskim premijerom Markom Ruteom da je podrška te zemlje veoma važna Srbiji na njenom putu ka evropskim integracijama.

"Holandija je zemlja sa kojom nismo često imali najbolje razumevanje ali se čini da se to promenilo. Imali smo veoma prijatan razgovor, iskren i otvoren", rekao je Brnabićeva posle sastanka održanog na marginama 73. zasedanja Generalne skušpštine UN.

Prema njenim rečima, na sastanku je bilo reči o dve teme, a to su regionalna stabilnost i saradnja, i reforme Srbije na putu ka evropskim integracijama.

"Imamo dobru komunikaciju s kabinetom holandskog premijera i ona će biti nastavljena", rekla je premijerka Srbije dodajući da je u interesu Srbije "sve bolja ekonomska saradnja" s Holandijom.

Brnabićeva je pored Rutea razgovarala sa premijerima Belgije Šarlom Mišelom, sa premijerkom Norveške Ernom Solberg i norveškom ministarkom spoljnih poslova Inom Mari Eriksen Sereide, kao i s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Premijerka se susrela i sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem i sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Predsednica Vlade Srbije sutra treba da učestvuje na poslovnom forumu "Blumberg global" dok će u četvrtak održati govor na Generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine UN.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR