Najnovije vesti
Vesti Beograd
"BEBA DA CVETA, A BOLOVANJE SMETA" Majke i trudnice PROTESTOVALE pred Vladom Srbije (VIDEO)

"BEBA DA CVETA, A BOLOVANJE SMETA" Majke i trudnice PROTESTOVALE pred Vladom Srbije (VIDEO)

Više stotina ljudi, uglavnom majki sa decom, ali i čitavih porodica, okupilo se danas oko 17 sati na Trgu Nikole Pašića, odakle su pola sata kasnije krenuli u protestnu šetnju pod nazivom "Mame su zakon" ka zgradi Vlade Srbije. Zbog toga je za saobraćaj bila zatvorena jedna traka u Ulici kneza Miloša. Skup u Nemanjinoj završen je nešto pre 19 sati.

trudnice protest_250918_foto dusan milenkovic 0480 Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
trudnice protest_250918_foto dusan milenkovic 0480

Protest su organizovale mame i trudnice koje su nezadovoljne novim propisima zbog kojih će neke od njih tokom porodiljskog odsustva ili radi nege deteta primati znatno manje iznose nego do sada.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

"Bebe da se rađaju, a sićom nas gađaju", "Kakva nadoknada, takvi i transparenti", "Beba da cveta, a bolovanje smeta", "Mesečna nadoknada = kutija mleka", "Zakon nam poručuje: Bežite iz Srbije", samo su neki od transparenata koje su nosili okupljeni.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Duga kolona roditelja sa decom i onima koji ih podržavaju stigla je nešto pre 18 sati pred zgradu Vlade Srbije. Još na Trgu Nikole Pašića bio je prisutan manji broj policajaca i redara, a podršku su došli da pruže i političari Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović, Zoran Živković, aktiviti Inicijative Ne da(vi)mo Beograd...

Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović

- Plan je da se izvrši pritisak na Ministarstvo za rad i izmeni se zakon koji je u velikoj meri oštetio veliki broj trudnica u Srbiji. Pre svega ih je finansijski degradirao. žene su motivisane da imaju i treće i četvrto dete, ali ne znaju kako da imaju prvo. Ovo nije stranačko organizovanje, ovaj skup nema stranačka obeležja - rekla je samostalna poslanica Tatjana Macura.

Foto: Ilustracija, Dušan Milenković / RAS Srbija

Po dolasku kolone u Nemanjinu, u ovoj ulici ostali su zaglavljeni i brojni autobusi i automobili.

- Ovo je protest protiv diskriminatorskih, neustavnih i neprijatnih članova zakona koji je najavljivan. Naravno, ima u tom zakonu i dobrih rešenja, ali mnoge odredbe diskriminišu pre svega roditelje koji su dobili dete pre čuvenog 1. jula 2018. godine. Mame su zakon, a ne kriminalne grupe - poručila je jedna od govornica okupljenima u Nemanjinoj.

Trudnica Stefana Zarić (25) pozvala je buduće majke koje su poslodavci pitali da li su trudne ili da li planiraju da budu majke da podignu ruke.

- Potrebni smo im da radimo, a ne da rađamo. Bila sam zbunjena i šokirana takvim pitanjem. Htela sam da pitam da li sam na poslovnom razgovoru ili na ginekološkom pregledu - kazala je Stefana.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Njene reči dočekane su gromkim aplauzom.

- Volim ono što sam izgradila i stekla, imam diplomu, govorim više jezika i tek sada sam našla poslodavca koji mi dozvoljava da normalno radim i da imam radni staž. Mojih 8.000 dinara nikako neće biti dovoljno za pelene i ostale potrepštine. Ovim zakonom smo uslovljene da kalkulišemo kada ćemo rađati. Da li treba da se odreknemo otkucaja srca naših beba koji su došli pre nego što sam navršila 18 meseci rada? - dodala je Stefana Zarić.

Magistarka ekonomije Danijela Nikolić kaže da ne može da izračuna kolika joj je nadoknada.

- Porodilja sam i oštećena sam novim zakonom koji se odnosi na podršku porodici, ali i prethodnim zakonom. Dobila sam rešenje da mi je dovoljna mesečna zarada za mene i moju bebu - kazala je ona.

Ona je dodala i da je poslanica Tatjana Macura danas predala predlog izmena Zakona o podršci porodici.

- Nadam se da će doneti zakon biti izmenjen, da će biti javne rasprave. Mora da se zna da su mame i deca na prvom mestu - zaključila je ona.

Milena Jovičić je u ime mladih majki poručila da je "ovakav zakon degradirajući i sramotan".

- Umesto da nas mlade koji radimo na povećanju nataliteta podrže, ponašaju se kao da želimo da otmemo pare. Svaka žena zaslužuje nadoknadu koja garantuje sigurnost našoj deci. Država treba da podrži građane koji se nalaze u našim stomacima - kazala je ona.

Predsednica Udruženja "Evo ruka" iz Zemuna Ana Knežević, inače samohrana majka, poručila je da to "nije samo skup porodilja i trudnica, već svih građana Srbije" i podsetila da su i deca sa smetnjama u razvoju velika tema, te da i na njih treba obratiti pažnju.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Jedna od autorki predloga izmene zakona, Ljupka Mihajlovska, navela je da okupljeni ne traže smene, već izmenu zakona.

Dok su okupljeni pevali parolu "Blago vama, teško nama, teško svima sa mamama", poslanica Tatjana Macura zahvalila se svima na dolasku i podršci i obukla je majicu "Mame su zakon". Ona je ponovila da "protest nije stranački, ali jeste politički, jer želimo da menjamo zakon".

- Tražimo da 12 meseci ulazi u prosek koji se računa pri određivanju nadoknade. Ne postoji nijedna porodilja u Srbiji koja treba da primi nadoknadu manju od minimalca. Žene preduzetnice sada moraju da stave firmu u status mirovanja. Zašto kažnjavamo najuspešnije među nama? Tražimo da se i to izmeni. Napravile smo predloge za izmene i dopune zakona kojima gasimo požar dok nam gori kuća. Ovo je tek prvi korak i nećemo odustati - navela je Macura zaključujući današnji skup nešto pre 19 sati.