Subota, 22.05.2010.

14:56

Protest ispred srpske ambasade

Predstavnici Udruženja pravnika Vukovar 1991. protestovali su ispred ambasade Srbije u Zagrebu.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Oni su položili cveće i zapalili sveće za sve ubijene i umrle od posledica mučenja u logorima na području Srbije.

Organizatori su istakli da je protest organizovan jer ni posle dve godine beogradsko tužilaštvo nije odgovorilo na njihove prijave za ratne zločine počinjene u logorima na području Srbije.

Na mirnom protestu okupilo se oko 50 članova Udruženja koji su nosili hrvatske zastave i transparente na kojima su pisala imena mesta u Srbiji u kojima su bili logori - Stajićevo, Begejci, Sremska Mitrovica, Niš i Beograd.

Predsednik Udruženja Zoran Šangut istakao je da neće odustati od postavljanja spomen-obeležja u logoru Stajićevo, koje im je vlast u Srbiji već dva puta zabranila.

Naglasivši da je postavljanje spomen-obeležja "evropski i demokratski standard", Šangut je ponovo pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Hrvatske Ivu Josipovića na razgovore s predstavnicima tog udruženja.

Podsetio je da Tadić još nije odgovorio na pisani zahtev Udruženja pravnika Vukovar 1991. da postave spomen-ploču u logoru Stajićevo, a hrvatski predsednik na zahtev da ih primi.

Takođe je istakao da je protest organizovan sa željom da budu procesuirani svi oni koji su odgovorni za ratne zločine u pet logora na teritoriji Srbije.

Predstavnik udruženja Pero Kovačević kazao je da su u Hrvatskoj pri kraju istrage protiv generala Aleksandra Vasiljevića i komandanta logora u Stajićevu i Begejcima Đure Živanovića, kao i da su otvorene dodatne istražne radnje u slučaju drugih logora, poput onog u Nišu i Sremskoj Mitrovici.

On je pozdravio nedavno podizanje optužnice protiv državljanina Srbije, komandanta 51. motorizovane brigade JNA Enesa Tase za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva 1991. na području Dalja, Lovasa, Ćelija, Vukovara i Iloka.

Sveštenik Ante Perković, koji je bio zatvorenik jednog od logora u Srbiji, rekao je da je "molitva pomogla mnogima koji su bili u tim neljudskim uslovima". Pozvao je vlast u Hrvatskoj da učini sve kako ne bi bila zaboravljena žrtva Vukovara.

Na početku protesta okupljeni su otpevali hrvatski himnu "Lijepu našu", a na kraju "Bože, čuvaj Hrvatsku".

Zgradu ambasade Srbije obezbeđivala je policija, a protest je završen bez incidenata.

Vekarić: U toku je predkrivični postupak

Zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je u Beogradu da srpsko tužilaštvo vodi predkrivični postupak po prijavama hrvatskog Udruženja pravnika "Vukovar 1991" u vezi zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima na području Srbije početkom rata 1990-tih.

"U toku je faza istrazivanja nekih dogadjaja", rekao je zamenik tužioca Vekarić povodom današnjeg protesta članova tog Udružanja ispred ambasade Srbije u Zagrebu.

Istakavši da srpsko tužilaštvo "veoma ažurno" odgovara na svaki pravni akt, Vekarić je naveo da postoji komunikacija sa Udruženjem "Vukovar 1991", ali da konkretan odgovor na krivičnu prijavu nije moguć dok ne bude okončan predkrivični postupak.

"Da je istražni postupak jednostavan, mi bi to obavili za jedan dan i izveli odgovorne pred lice pravde", rekao je zamenik srpskog tužioca.

Podsetivši da su se za vreme rata na porostoru bivše Jugoslavije "dešavale mnoge nepravde" Vekarić je naglasio da su shvatljive "frustracije žrtava i porodica žrtava", ali i da se "protesti mogu shvatiti samo kao pritisak na institucije koje regularno sprovode postupak".

"Kada bi svi izlazili na lokacije gde su se dogodili zločini, pravili različite mitinge i proteste i na taj način pozivali nadležne institucije da rade svoj posao, koji inače i rade, onda nas to nikuda ne bi odvelo" rekao je Vekarić.

"Mi itekako želimo da dodjemo do istine i kada budemo imali konkretan odgovor, mi ćemo ga podeliti sa hrvatskim udruženjem i sa našom javnošću", zaključio je zamenik tužioca Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

6 h

Podeli: