Zakon koji (ne)pomaže porodici: "Gubitnicama“ plata 7,5 evra

Ko je dobio, a ko izgubio u vremenskoj trci za novu zakonsku regulativu, koja je najavljivana kao "briga za otadžbinu u budućnosti“.

BBC

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2018.

14:20

Zakon koji (ne)pomaže porodici:
Dragana R. odgajaæe dete sa ukupno 43.600 dinara - za celu jednu godinu/BBC

Prizrenka Dragana R. otvorila je trudničko bolovanje samo nekoliko dana nakon što je usvojen novi Zakon o finansijskoj podršci porodici.

Dočekala ga je u šestom mesecu trudnoće. Pre toga je radila i volontirala skoro tri godine. Otišla je da se raspita koliko će dobijati novca dok ima pravo na odsustvo.

"Izračunali su da će mi plata godinu dana biti po 3.600 dinara mesečno.

Ispostavilo se da sam ja gubitnica zakona."

Iako u svom nazivu ima "pomoć porodici", nova regulativa je podelila sve postojeće i buduće majke u Srbiji.

Trku su izgubile trudnice poput Dragane R, koje nisu bile zaposlene za stalno duže od 18 meseci pre nego što su otišle na bolovanje, preduzetnice i poljoprivrednice, kao i majke sa više dece koje su se porodile u pogrešno vreme, odnosno pre donošenja zakona, objašnjava Jasmina Mihnjak sa portala Bebac.

Kroz imaginarni porodični cilj su prve prošle one koje su četvrto dete isplanirale - malo pre ovog leta i tako dobile 18.000 evra u narednih deset godina.

"Mi nemamo dece..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je novi zakon najavio kao rešenje za "ključni problem zemlje."

"Mi nemamo dece. Ako problem nataliteta ne obradimo odmah, izgubićemo zemlju, a na to nemamo pravo. Naša obaveza je da brinemo o otadžbini u budućnosti."

Gubitnice i pobednice zakona

Izgubile:
  • Majke koje ne rade za stalno ili su zaposlene na neodređeno, ali kraće od 18 meseci
  • Preduzetnice i poljoprivrednice
  • Majke sa dvoje, troje ili četvoro dece koje su decu dobile pre usvajanja zakona
  • Majke koje zarađuju više od tri prosečne plate


Dobile:
  • Majke sa dvoje, troje ili četvoro dece koje su decu dobile nakon usvajanja zakona
  • Majke koje zarađuju manje od tri prosečne plate, ali rade nešto sa strane
Iako u svom nazivu ima "pomoæ porodici", nova regulativa je podelila sve postojeæe i buduæe majke u Srbiji/Science Photo Library
Slično je razmišljala i diplomirana inženjerka iz Prizrena, kada je ostala u drugom stanju u 26 godini.

Na prvi pogled, Dragana je uradila sve da bi sebi osigurala porodičnu računicu. Završila je fakultet u roku, a onda je otišla da volontira. Bez inženjerske licence, za koju su potrebne tri godine iskustva, niko nije hteo da je zaposli. Prijavila se preko Biroa za zapošljavanje u jedno javno preduzeće, da bi imala - sve na papiru.

Radila je godinu i po bez plate, a onda prešla na stručnu praksu za 16.000 dinara mesečno.

"Zatrudnela sam, a onda je došao zakon. Za mene - u najgorem trenutku."

Sa 43.600 dinara za celu godinu porodiljskog bolovanja, biće prinuđena da "zavisi od drugih".

"Da sam znala da će ovako biti, verovatno ne bih ni zatrudnela. Ali, ne zbog para, već zato što sam pretrpela toliki stres u trudnoći. To nije normalno."

Niko ni reči o trudničkom

Majke su se našle u maratonskom rijalitiju/Getty Images
Poslednje na cilju su majke koje će primati svega 900 dinara mesečno, jer su ostale trudne dva ili tri meseca pre nego što je usvojen zakon, objašnjava za BBC Jasmina Mihnjak iz Bebca.

"Žene su nam se javljale i svaka je morala da računa posebno koliko će dobiti."

Najveći problem je, dodaje ona, što veliki broj žena ne radi za stalno, a njih je država direktno oštetila. Kaže da je njima država poručila - da im se ne isplati da imaju decu.

Porodiljsko odsustvo za očeve: prvi koraci s tatom

Majke koje se kaju zbog toga što su rodile decu

"Ne pričamo samo o preduzetnicama i poljoprivrednicama, kojima se ne uplaćuju porezi i doprinosi i koje za treće dete imaju samo godinu dana, a ne dve.

Govorimo i o ženama koje rade za državu, a koje nikada ne mogu da dobiju posao za stalno."

Iako uplate porodiljske plate više neće kasniti, zakon je ostao slep na - trudničku zaradu, pa ona kasni i po četiri meseca, tvrde sa ovog portala.

"Super, ako imaš posao sa strane"

Majke su se našle u maratonskom rijalitiju/Getty Images
Snežana Subotić, koja je dobila dete prošle godine, kaže da ima osećaj da će joj biti lakše kada bude planirala drugo dete.

"Porodiljsko će mi se uplaćivati direktno, a ne kada do sada, da firma plati meni, pa onda država firmi sa zakašnjenjem. To je super rešenje."

Snežana misli da je zakon dobar za "nekoga ko već dugo radi i ko ima primanja sa strane pored redovne plate". Jer, porodilje koje imaju tri puta veću platu od prosečne, ne mogu da dobiju ceo iznos.

Tatjana Macura, narodna poslanica koje je pokrenula inicijativu "Mame su zakon", kaže da su dobre strane zakona mere pomoći za drugo, treće i četvrto dete. Ona danas organizuje protestnu šetnju trudnica i porodilja ispred zgrade Vlade Srbije.

Majke koje su se porodile nakon 28. juna dobiće jednokratno 100.000 dinara za prvo dete, dok će za drugo dobijati 10.000, treće 12.500, a četvrto 18.000 dinara mesečno narednih deset godina. Predsednik Srbije je tako izveo laku računicu da je to - 18.000 evra za roditelje četvrtog deteta za deceniju.

Macura ovu odluku doživljava kao "pogodbu u kojoj može da se dogodi da je četvrto dete naciji vrednije od prvog", što je za nju pogrešno. Kao problem vidi i to što je podzakonski akt koji uređuje porodiljsku naknadu kasnio dva meseca, pa su majkama toliko - kasnile i plate.

Porodiljska mafija

Usvajanje zakona je pratila i izjava zaposlene u Ministarstvu za rad u emisiji na javnom servisu, koja je komentarisala upravo to da će neke žene dobijati svega 900 dinara nadoknade dok su na porodiljskom odsustvu.

Ona je rekla da poslodavac neće zapošljavati takve žene jer je "njemu žena potrebna da radi, a ne da odmah ode na bolovanje."

Resorni ministar se izvinio zbog ove izjave. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: