Svijet

Merkel: I dalje nejasno šta hoće Britanija

Merkel: I dalje nejasno šta hoće Britanija
Foto: Tanjug/AP | Merkel: I dalje nejasno šta hoće Britanija

BERLIN - Njemački kancelar Angela Merkel rekla je danas da Britanija još nije izrazila jasan stav o odnosima nakon "Brexita" sa EU, upozoravajući da je preostalo još samo šest do osam sedmica vremena da se postigne sporazum.

Merkelova je na poslovnom forumu u Berlinu rekla da uspjeh u predstojećim pregovorima zavisi većinom od toga šta Britanija zaista želi, a diskusija o tome još nije u potpunosti jasna.

"Vi ne možete pripadati jedinstvenom tržištu ako želite da se držite samo jednog od njegovih principa, a ne ostala tri", rekla je Merkelova, dodavši da se radi o zajedničkom stavu 27 članica EU.

Merkelova je rekla da će poseban samit biti održan u novembru, ali je upozorila da "predstoji šest do osam sedmica intenzivnog rada u kome ćemo morati da donesemo političke odluke", prenio je AFP.

Napredak bi mogao da bude postignut u oktobru, ali bilo kakav prijedlog treba da "formuliše u najkonkretnijim mogućim terminima kako bi budući odnosi trebalo da izgledaju", rekla je ona.

U suprotnom, upozorila je Merkelova, "prelazni period mogao bi da postane prekratak da bi se postigao bilo kakav razuman sporazum".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije