"Petlja nije zaboravljena, spojiće dva auto-puta"

Petlja Smokovac koja bi spojila dva auto-puta nije zaboravljena, poručuje direktor poslovne jedinice Monteputa za upravljanje projektom auto-puta Goran Vujović.

Region

Izvor: cdm.me

Utorak, 25.09.2018.

12:29

Foto: Thinkstock, ilustracija

Petlja Smokovac sastavni je deo deonice auto-puta Farmaci-Smokovac, koja je Detaljnim prostornim planom definisana kao druga etapa realizacije i posebno je kompleksna zbog toga jer se radi o vezi dva auto-puta, Bar-Boljare i Jadransko-jonskog auto-puta i magistralnog puta M2.

On tvrdi da Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne deonice Smokovac-Mateševo ništa nije zaboravljeno.

“Ako se ima u vidu navedeno, sadržaj ugovora i uobičajene FIDIC procedure, ne može se u bilo kom slučaju i kontekstu govoriti da se radi o “propustima” i “nedostacima” ugovora, ili “zaboravljenim radovima, “neznanju” ili “neodgovornosti” kako se navodilo u pojedinim medijima", kazao je Vujović u intervjuu Pobjedi.

Ugovorom je precizirano da će izgradnja auto-puta koštati državu 809 miliona evra, a predviđena je mogućnost da može biti uvećana za deset odsto. Zbog kompleksnosti, konstatovano je da petlju Smokovac, iako je deo naredne etape i nije deo idejnog projekta na osnovu koga je izvođač radova dostavio svoju ponudu, treba uključiti u ugovor radi osiguravanja pune funkcionalnosti i kompletnosti radova na projektu, prenosi CDM.

“U tom kontekstu pristupilo se traženju najpovoljnijeg rešenja za petlju Smokovac, saglasno važećim planskim dokumentima, sa ciljem da se veza izgrađenog dela auto-puta i magistralnog puta, nađe u sklopu konačnog rešenja petlje Smokovac i realizuje kao prva faza celokupne petlje, do nastavka realizacije deonice Farmaci-Smokovac i donošenja konačne odluke o vezi sa Jadransko-jonskim auto-putem”, istakao je Vujović.

On je naglasio da bi se izgradnjom prve faze petlje Smokovac ukupna dužina deonice sa postojećih 41 km povećala na 42,5 km.

“I obezbedilo bi se kvalitetno i konačno tehničko rešenje, sa naplatnom rampom na Smokovcu, koje bi bilo potpuno funkcionalno u ovoj fazi eksploatacije deonice Smokovac Mateševo, a omogućilo bi nesmetani nastavak realizacije deonice Farmaci-Smokovac i Jadransko-jonskog auto-puta nakon njegovog definisanja”, zaključio je Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: