Biznis Vesti
Izabrani novi viceguverneri NBS, bivšoj ministarki finansija nije produžen mandat

Izabrani novi viceguverneri NBS, bivšoj ministarki finansija nije produžen mandat

Skupština Srbije je po hitnom postupku izabrala danas nove viceguvernere Narodne banke Srbije (NBS) Draganu Stanić i Anu Ivković, čime je i prestao mandat Diani Dragutinović i Veselinu Pješčiću.

Diana Dragutinović Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Diana Dragutinović

Naime, kako je Blic prvi objavio pre desetak dana, Dragutinovićevoj koja je široj javnosti poznata kao bivša ministarka finansija u Vladi Mirka Cvetkovića, nije produžen mandat. Ona je inače dobar deo svog radnog veka provela upravo u NBS.

Pre dolaska na visoku funkciju u Vladi, od 2004. do 2008, ona je takođe obavljala posao viceguvernera, a tu se vratila u septembru 2012. godine. Bivša ministarka finansija hna ovoj poziciji mesečno je zarađivala 448.171 dinara.

Dragana Stanić
Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
Dragana Stanić

Mandat viceguvernera nije produžen ni Veselinu Pješčiću, takođe dugogodišnjem zaposlenom u NBS.

Na njihova mesta izabrani su Dragana Stanić, na period od četiri godine i Ana Ivković, na tri godine.

Ana Ivković
Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Ana Ivković

Stanićeva je u NNS još od 1998. godine. Radila je u Sektoru za monetarni sistem i politiku, kao i u Sektoru za platni promet. Kako piše u njenoj biografiji, obavljala je poslove na svim nivoima do generalnog direktora sektora. Upravo sa pozicije generalnog direktora Sektora za platni sistem doći će na mesto viceguvernera.

Ivkovićeva dolazi sa mesta generalnog direktora Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku u NBS. Ona se u centralnoj banci zaposlila još 2002. godine. Bila je savetnik u Sektoru za devizne poslove, program menadžer, radila u sektorima za monetarne operacije i finansijsku stavilnost.