Trgovci da obore cene, u suprotnom - biće javno prozvani

Hrvatska od 1. januara smanjuje porez na dodatu vrednost a trgovcima koji bar delimično ne smanje cene preti javna osuda.

Region

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2018.

09:01

Trgovci da obore cene, u suprotnom - biće javno prozvani
Foto: Thinkstock

Ministarstvo poljoprivrede i druga resorna ministarstva upozoravaće javnost na one trgovce za koje uoči da nisu bar delom smanjili cene u skladu sa smanjenjem poreza na dodatu vrednost na neke proizvode, a pogotovo na one koji do kraja ove godine “neopravdano” podignu cijene, a onda to “kompenziraju” razmernim smanjivanjem cena od 1. januara 2019, piše Novac.hr.

To je potvrdio Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede i potpredsednik Vlade zadužen za privredu, a to je i najviše što Vlada može da uradi jer nema na raspolaganju ni jedan drugi mehanizam kojim trgovce može da natera da smanje cene proporcionalno smanjenju PDV-a. Zato joj preostaje jedino “moralni apel” na trgovce koji ne budu spustili cene, barem delom, posebno u slučaju da prethodno “napumpaju” cenu, pa je potom smanje početkom godine.

Iako je tu reč o čistoj tržišnoj utakmici i nikoga se ne može prisiliti da smanji cene u skladu smanjenja PDV-a, u Vladi se ipak nadaju da će upravo tržišna konkurencija naterati trgovce da umanje cene, neki od njih su to već i najavili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: