Biznis Moj novčanik
U Hrvatskoj će nadležni prozivati trgovce koji ne snize cene zbog manjeg PDV-a

U Hrvatskoj će nadležni prozivati trgovce koji ne snize cene zbog manjeg PDV-a

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske i druga ministarstva upozoravaće javnost na one trgovce za koje uoči da nisu smanjili barem delom cene skladno smanjenju poreza na dodanu vrednost na neke proizvode, a pogotovo na one koji do kraja ove godine "neopravdano" dignu cene, a onda to "kompenzuju" razmernim smanjivanjem cena od 1. januara 2019.

trgovacka radnja Prijedor foto b majstorovic Foto: Bojana Majstorović / RAS Srbija
trgovacka radnja Prijedor foto b majstorovic

Jedno od glavnih pitanja povodom smanjivanja stope poreza na dodanu vrednost od početka iduće godine na dečije pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih mesnih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca, jestivog povrća, voća i orašastih plodova te isporuku jaja je to hoće li i trgovci smanjivati cene ili će barem deo tog smanjenja troška zadržati "za sebe", prenosi SEEbiz.

Neki već najavili pojeftinjenja

Iako je tu reč o čistoj tržišnoj utakmici i niko se ne može prisiliti da smanji cene skladno smanjenju PDV-a, u Vladi se ipak nadaju da će upravo tržišna konkurencija naterati trgovce da umanje cene, neki od njih su to već i najavili.

Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

Ministar poljoprivrede i potpredsednik Vlade Tomislav Tolušić je odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista o mogućnosti da trgovci povećavaju cene pre 1. januara, kako bi ih onda "smanjili" u idućoj godini zbog manjeg PDV-a, rekao da će Vlada ipak biti "proaktivna" po ovom pitanju.

Korist i za poljoprivrednike

- Mi pratimo indekse cena na mesečnom nivou, tako da znamo kako se kreću cene u ovoj godini, ali na vaše pitanje mogu samo kazati kako verujem da je trgovcima u interesu da se igraju sa svojom reputacijom. Ako bude nekih odstupanja koja mi uočimo, obavestićemo javnost o tome. U svakom slučaju, očekujem da će cene pasti za iznos smanjenja PDV-a, da će to učiniti apsolutno svi lanci, neki su to već i sad najavili - rekao je Tolušić i dodao kako će pritom indirektne koristi od toga imati i hrvatski i poljoprivrednici, kroz veću potrošnju njihovih proizvoda, piše Jutarnji list.