Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 23.09.2018.
21:38
rs.n1info.com A

Penzioner: Ne treba mi Vučićevo pismo zahvalnosti

Zakon o smanjenju penzija biće ukinut najkasnije do 30. septembra 2018. I dok vrh države najavljuje da će penzije u budućnosti samo rasti i da će penzioneri od oktobra imati nikad veće penzije, računica predstavnika Sindikata penzionera bitno je drugačija, piše N1.

N. Đurović
Protest penzionera u Beogradu (Foto: Arhiva)

Nikakvo povećanje ne može im nadoknaditi ono što im je, kako kažu, protivzakonito oduzeto za nepune četiri godine. Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica zato je, zajedno sa 27 narodnih poslanika, pokrenulo postupak kojim traži da se ispita ustavnost zakona, prema kom im je penzija umanjena.

- Dakle, molim vas da obratite pažnju, visina oktobarske penzije bez umanjenja će biti jednaka penziji iz oktobra 2014. pre stupanja na snagu takozvanog zakona o umanjenju. Uvećanom za procente usklađivanja od tog meseca do danas - rekao je ministar za rad Zoran Đorđević.

Vojni penzioner Mile Delić kaže da će sad za oktobar dobiti "oko 14 hiljada i nešto" više nego što ima za septembar. A kada mu je oduzimano pre četiri godine, tada  je dobio 12.900 umanjeno. Hiljadu i nešto dinara, mesečno, više - nije uvećanje koje može da nadoknadi ono što mu je država oduzela od 2014. kada je Zakon donet, do sada.

- 616 hiljada dinara je otišlo s mog tekućeg računa, na račun Ministarstva rada ili fond PIO ili koga li..." - kaže Delić.

Otišlo je za spas države od bankrota, kaže predsednik Vučić i zahvaljuje se penzionerima na podnetoj žrtvi.

- Prvi put ću svim penzionerima, i to ne o državnom trošku, o trošku stranke koju vodi da uputim pismo svakom penzioneru u Srbiji i da mu se zahvalim, bez obzira da li je za nas ili protiv nas, da mu se zahvalim za sve ono što su uradili za zemlju - izjavio je pre nekoliko dana Vučić.

Mile Delić na to kaže: "Ne zanima me, to je za mene potcenjivanje, omalovažavanje".

Zato će zajedno sa svima koji smatraju da im je penzija oteta pokrenuti građansku parnicu, a ukoliko Ustavni sud ne presudi u njihovu korist, pravdu će potražiti pred Evropskim Sudom za ljudska prava. Do sada, u sličnim procesima, sud u Strazburu presudio je u korist italijanskih i slovenačkih penzionera.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.09.2018. 23:37
Poštovani vojni penzioner čije je mesečno umanjenje penzije2014 bilo 12000 i nešto pa dostiglo cigru od 600.000. din do danas žaliće se sudu u Strazburu.Tako on će ostvariti svoje pravo,a oni koji su dobijali tih 12.000 bez umanjenja postupkom ovih nezajažljivih i njihovom naplatom iz budžeta ostaće jadnici i bez tih bednih 12.000.Pa ko im je kriv kad nisu vredno radili i zaradili visoke penzije.Jer ove vrednice visokih penzja oteće im i poslednji zalogaj iz usta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online