Svet

0

Pompeo: SAD će pobediti u trgovinskom ratu s Kinom

Autor: JU

Izvor: Beta

Pompeo: SAD će pobediti u trgovinskom ratu s Kinom

Izvor: Foto: Beta, AP

"Trgovinski rat koji Kina vodi protiv SAD traje godinama", rekao je Pompeo u televizijskoj emisiji "Foks Njus Sandej", smatrajući Peking odgovornim za sukob s podizanjem carina između dve zemlje.

Američka administracija Donalda Trampa objavila je da od ponedeljka stupaju na snagu nove carine od 10 odsto na uvoz iz Kine, u vrednosti od 200 milijardi dolara. Kina je uzvratila najavljujući nove carinske namete na američke proizvode u vrednosti od 60 milijardi dolara.

"Ako to hoćemo da zovemo trgovinskim ratom, rešeni smo da ga pobedimo...i pobedićemo", rekao je šef američke diplomatije.

On je obećao da će postići da se Kina ponaša kao što treba da se ponaša jedna svetska sila: da bude transparentna i da poštuje pravnu državu.

"Ne treba krasti intelektualnu svojinu" i treba poštovati "osnovne principe trgovine širom sveta, jednakost i reciprocitet", rekao je Pompeo.

Pompeo je dodao da je predsednik Tramp to rekao svom kineskom kolegi Si Đinpingu "koga jako ceni", i da to Amerikanci traže, a američki radnici zaslužuju.

U jeku trgovinskog nadmentanja između SAD i Kine Vašington je podigao ton prema Pekingu na više frontova, osuđujući tamošnje pritvaranje muslimana, Ujgura, uvodeći sankcije kineskoj vojsci zbog kupovine ruskog oružja i optužujući Kinu da se meša u predstojeće izbore za Kongres SAD tako što preko carina utiče na Trampovo izborno telo.

 

Pompeo: Nema ukidanja severnokorejskih sankcija do denuklearizacije

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je danas da ekonomske sankcije protiv Severne Koreje neće biti smanjene dok ona ne završi denuklearizaciju zemlje.

Pompeo je ovo izjavio posle ponude severnokorejskog vođe Kim Džong Una da zatvori glavni nuklearni pogon u zemlji u zamenu za ustupke od Amerike.

Kim Džong Un rekao je prošle nedelje da je spreman da demontira glavni nuklearni kompleks Njongbijon u prisustvu spoljnih inspektora ukoliko SAD preduzme "odgovarajuće mere", ne navodeći konkretno kakve mere očekuje. On je takođe obećao da će demontirati glavni lansirni poligon za rakete u Severnoj Koreji.

Njegove reči su doprinele oživljavanju diplomatskih aktivnosti između SAD i Severne Koreje koje su bile u zastoju od istorijskog susreta Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa u Singapuru u junu. Međutim američki zvaničnici još nisu dali naznake da su spremi da pruže podsticaje koje Pjongjang želi, prenosi agencija AP.

Pompeo je pozvao Kima na sastnak na margini okupljanja svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama ove nedelje.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR